Asiantuntija: Israelissa ollaan poliittisessa umpikujassa, josta ei päästä eteenpäin – "Takana ovat sekä järjestelmän rakenteelliset ongelmat että Netanjahun asema"

Israelissa järjestetään jälleen ensi maaliskuussa parlamenttivaalit, nyt jo kolmannet vuoden sisällä. Tämä on osoitus siitä, että maassa ollaan poliittisessa umpikujassa, josta ei päästä eteenpäin, sanoo Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola.

–  Tämä kertoo osin järjestelmästä ja siinä olevista rakenteellisista ongelmista eli että ei ole selviä enemmistöjä. Toinen tekijä on tietysti pääministeri Benjamin Netanjahun persoona.

Israelissa on hyvin voimakkaasti suhteelliseen vaalitapaan perustuva järjestelmä. Tällöin ei Juusolan mukaan ylipäätään ole helppo muodostaa koalitiota silloin, kun on hyvin erilaisia poliittisia mielipiteitä. Tässä on kyse enemmän tai vähemmän pysyvästä tilanteesta.

Tässä tapauksessa Netanjahun asema on Juusolan mukaan erityistapaus, mikä on johtanut siihen, että tilanne on nyt näin paha.

–  Netanjahu pitää kiinni kaikin keinoin asemastaan eikä suostu antamaan periksi ja vie tavallaan poliittisen järjestelmän mukanaan umpikujaan.

"Vaalikampanjasta tulee hyvin repivä ja likainen"

Uusiin vaaleihin on aikaa kolme kuukautta, ja se on Juusolan mukaan pitkä aika Israelin politiikassa. Potentiaalisesti paljon voi tapahtua. Yhtenä mahdollisena kehityskulkuna voisi olla se, että Netanjahu haastettaisiin hänen oman Likud-puolueensa sisältä. Toistaiseksi tästä ei Juusolan mukaan kuitenkaan näy merkkejä.

–  Mutta jos alkaa näyttää mielipidemittausten valossa siltä, että Sinivalkoinen puolueliitto vahvistuu, se voi aiheuttaa paineita Likudin sisälle luopua Netanjahusta. Tämä on yksi mahdollisuus päästä umpikujasta eteenpäin.

Tilanne ei Juusolan mukaan ole helppo, ja kaikki ennusmerkit osoittavat, että vaalikampanjasta tulee hyvin repivä ja likainen. Tosin tämä on Israelissa perinne muutenkin, mutta tässä tilanteessa repivyys ja likaisuus Juusolan mukaan korostuu.

Juusola uskoo, että nykyinen poliittinen tilanne ei vahvista israelilaisten uskoa järjestelmään.

–  Netanjahun vastustajat syyttävät erityisesti häntä, mutta varmasti yleinen käsitys on, että kaikki kolme keskeistä toimijaa (Netanjahu, Israel Beiteinu -puolueen Avigdor Liberman ja Sinivalkoisen puolueliiton Benny Gantz) ovat syyllisiä tähän. Tämä lisää käsitystä siitä, että politiikka on likaista, mikä ei mitenkään vahvista demokratiaa, Juusola sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

YK:n tuvallisuusneuvosto kehottaa Libyan kriisin osapuolia nopeaan tulitaukoon

Hillary Clinton hyökkää Bernie Sandersia vastaan uudessa dokumentissa – "Kukaan ei pidä hänestä"

Israelin joukot ampuneet kolme uhkaavasti käyttäytynyttä palestiinalaista – Israelin mukaan sen sotilaita heitettiin räjähteellä

Yhdysvalloissa havaittu ensimmäinen uuden koronaviruksen tartunta – kolmekymppisen miespotilaan tilaa kuvataan hyväksi

Venäjä julkisti uuden hallituksensa kokoonpanon – ulko- ja puolustusministeri säilyttivät salkkunsa

Trumpin virkarikosoikeudenkäynti alkoi Yhdysvaltain senaatissa – avauspuheenvuorossaan demokraattien syyttäjä muistutti senaattoreita valoistaan

Suomalainen asiantuntija: Uusi koronavirus näyttää aiheuttavan keskimäärin lieviä infektioita

Trump torjui Davosissa "tuomiopäivän profeetat", jotka varoittavat ympäristökriisistä

Interpolin entinen johtaja tuomittiin yli 13 vuodeksi vankeuteen Kiinassa – "Hän tunnusti rehellisesti kaikki rikolliset tosiasiat"

Kiinassa kuollut neljäs koronavirustartunnan saanut ihminen – WHO:n paneeli päättää keskiviikkona, julistaako se kansainvälisen kansanterveyden hätätilan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.