Korea-asiantuntija uskoo Trumpin ja Kimin tapaamisen toteutuvan: "Molemmat ovat laittaneet peliin niin paljon henkilökohtaista arvovaltaansa"

Ruotsalaisen Korea-asiantuntijan Niklas Swanströmin mukaan Pohjois-Korean koventuneet äänenpainot Etelä-Korean ja Yhdysvaltain sotaharjoitusten takia eivät ole täysin odottamattomia. Hänen mukaansa tämä osoittaa, että turvallisuus on talouden sijaan Pohjois-Korean tärkein huolenaihe.

Lue myös: AFP: Pohjois-Korea uhkaa perua Kimin ja Trumpin tapaamisen, jos USA vaatii ydinaseista luopumista
 

Swanströmin mukaan presidentti Donald Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin huipputapaamisen toteutumisen ei voi sanoa olevan varmaa, mutta todennäköistä se kuitenkin on.

– Molemmat johtajat ovat laittaneet peliin niin paljon henkilökohtaista arvovaltaansa, että tapaamisen suunnittelu todennäköisesti jatkuu, Swanström sanoo.

Hänen mukaansa osapuolten välinen luottamus on kuitenkin yhä hyvin heikkoa. Sen vuoksi Pohjois-Korealle eivät pelkät Trumpin lupaukset riitä, vaan maa vaatii konkreettisia toimia ennen myönnytysten tekemistä. Trumpin on kuitenkin vaikea saada kotikentällä läpi sotilaallisen läsnäolon merkittävää vähentämistä Etelä-Koreassa.

Turvallisuus- ja kehityspolitiikan instituuttia (ISPD) johtava Swanström vieraili itse muutama viikko sitten Pohjois-Koreassa. Hänen mukaansa pääkaupungissa Pjongjangissa oli yhä julisteita, joissa ydinohjukset iskeytyvät Valkoiseen taloon.

Tutkijan mukaan ulkomailla on liioiteltu kiristettyjen pakotteiden merkitystä Pohjois-Korean saamisessa neuvottelupöytään. Päinvastoin Swanström on huolestunut Yhdysvaltain hallinnon jatkamasta kovasta linjasta.

– Trumpin Yhdysvallat vaikuttaa haluavan painostaa Pohjois-Koreaa näyttääkseen vahvalta. En usko sen johtavan pidemmän päälle mihinkään rakentavaan, Swanströn sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

AFP: Pohjois-Korea uhkaa perua Kimin ja Trumpin tapaamisen, jos USA vaatii ydinaseista luopumista