Asiantuntijat eivät usko Koreoiden kahdenkeskisen tapaamisen toteutuvan ainakaan lähiaikoina

Pohjois-Korean diplomaattisen toiminnan pyrkimyksenä on höllentää sitä vastaan asetettuja pakotteita ja heikentää Etelä-Korean ja Yhdysvaltain liittoumaa, arvelevat tilannetta seuraavat asiantuntijat.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un on kutsunut Etelä-Korean presidentin Moon Jae-inin vierailulle Pjongjangiin. Etelä-Korean presidentin tiedottajan mukaan kutsun Moonille toimitti lauantaina Kimin sisko Kim Yo-jong, joka on meneillään olevien talviolympialaisten takia vierailulla Etelä-Koreassa.

– Kimin ehdottama huippukokous Moonin kanssa perustuu siihen, että Pohjois-Korea pitää kiinni ydinaseistaan samalla kun se yrittää lähentyä Etelä-Koreaa. Pohjois-Koreaa ei kiinnosta neuvotella ydinaseettomuudesta, sanoo professori Koh Yu-hwan eteläkorealaisesta Donggukin yliopistosta.

Hän ei usko kahden Korean huippukokouksen toteutuvan lähitulevaisuudessa.

 

Vierailukutsuun ei heti tartuttu

 

Etelä-Korean presidentti ei hyväksynyt suoralta kädeltä vierailukutsua. Presidentin tiedottaja kertoi Moonin haluavan, että vierailua varten saadaan luotua "oikeanlaiset olosuhteet". Moon myös kehotti Pohjois-Koreaa hakeutumaan entistä aktiivisemmin vuoropuheluun Yhdysvaltain kanssa.

– On ehdottoman tarpeellista, että Pohjois-Korea ja Yhdysvallat ryhtyvät keskusteluihin toistensa kanssa pian, tiedottaja kertoi Moonin sanoneen.

Moon on pitkään toivonut, että pohjoinen naapuri saataisiin neuvottelupöytään ydinaseohjelmastaan.

Moon keskusteli Kimin sisaren Kim Yo-jongin ja Pohjois-Korean seremoniallisen valtionpäämiehen Kim Yong-namin kanssa lounastapaamisessa virka-asunnossaan Soulissa lauantaina.

Kim Yo-Jongin katsottiin aiemmin olevan yksi talviolympialaisissa vierailevan pohjoiskorealaisen korkean tason delegaation jäsen, mutta nyttemmin hänen statuksekseen on kerrottu "Pohjois-Korean johtajan erikoislähettiläs".

Koreoiden kahdenkeskinen kokous olisi järjestyksessään kolmas. Pohjois-Korean edellinen hallitsija, Kimin isä Kim Jong-il tapasi vuosina 2000 ja 2007 Etelä-Korean silloiset presidentit, ja tapaamiset olivat tuolloinkin Pjongjangissa.

 

Pence ei kätellyt pohjoiskorealaisia

 

Talviolympialaisissa läsnä oleva Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence ei ole ollut yhteyksissä Kimin sisareen, vaikka he istuivat samassa aitiossa olympialaisten avajaisissa perjantaina. Pence ei myöskään kätellyt Kim Yong-namia valtionjohtajien vastaanotolla ennen avajaisia.

Sen sijaan Pence sanoi lauantaina Twitterissä, ettei maailma voi ummistaa silmiään Pohjois-Korean sorrolta ja uhilta.

Korean niemimaa on ollut jaettuna vuodesta 1953.