Asiantuntijoita arveluttaa suurvaltajohtajien kahdenkeskinen tapaaminen

Donald Trumpin ja Vladimir Putinin kahdenkeskinen tapaaminen aiheuttaa huolta STT:n haastattelemissa asiantuntijoissa.

– Jälkikäteen saattaa vallita epätietoisuus heidän keskustelustaan, sanoo Ruotsin Ulkopoliittisen instituutin johtaja Martin Kragh STT:lle.

Kraghin mielestä meneillään oleva Venäjä-tutkinta tahraa taustalla jokaista Trumpin ja Putinin kohtaamista.

Brittikirjailija Edward Lucas puolestaan pelkää, että Trump antaa Helsingissä Venäjälle samanlaisia lupauksia ohi muiden valtioiden kuin hän antoi Pohjois-Korean Kim Jong-unille taannoin Singaporessa. Lucas on Economist-lehden entinen pitkäaikainen kirjeenvaihtaja, joka on keskittynyt Itä-Euroopan maihin.

– Pelkään, että hän voi sanoa Yhdysvaltain tunnustavan Krimin liittämisen Venäjään, jos saa vastineeksi Venäjältä apua Syyriassa. Ukrainan turvallisuus ei kuitenkaan ole asia, jonka herra Trump voi antaa pois, Lucas sanoo STT:lle.

Lucasin mielestä Trumpin halu tinkiä ja näyttää hyvältä vastaneuvottelijan silmissä on hyvin vaarallista. Hänen mielestään on todennäköistä, että Putin saa tapaamiselta sen mitä haluaa ja Trump ei, vaikka itse luulisikin neuvotelleensa loistavasti.

Lucasia huolestuttaa myös se, että Trump saattaa luvata lopettavansa sotaharjoitukset Baltian ja Itämeren alueella.

– Me tarvitsemme niitä harjoituksia harjoitellaksemme puolustustamme. Venäjällä on jatkuvasti aggressiivisia sotaharjoituksia, esimerkiksi muutama päivä sitten tapahtunut maihinnousuharjoitus Suursaaressa oli hälyttävä ja siitä on syytä olla huolissaan.

Venäjän puolustusministeriö kertoi tällä viikolla erikoisjoukkojen harjoituksesta Suursaaressa.

 

Tahatonta hämminkiä

 

Kragh ei usko, että erityisesti Suomea vastaan suunnataan vaikuttamiskampanjoita huipputapaamisen yhteydessä. Viime aikoina nähdyt kampanjat eivät ole liittyneet vastaaviin tapahtumiin, hän sanoo.

– Putin patistaa tunnustamaan vahvemmin Venäjän roolin ulkopolitiikassa, esimerkiksi Syyriassa, Iranissa ja Pohjois-Koreassa. Se on klassista Putinia. Trump saattaa kylvää hämminkiä, mutta enimmäkseen tahattomasti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.