Assangen pakoilu suurlähetystössä jatkuu, tuomari piti pidätysmääräyksen voimassa

Brittiläinen oikeusistuin ei suostunut tiistaina ainakaan heti kumoamaan Wikileaksin perustajan Julian Assangen pidätysmääräystä. Jos tuomari Emma Arbuthnot olisi näin tehnyt, Assange olisi vihdoin voinut jättää Ecuadorin suurlähetystön Lontoossa, missä hän on pakoillut kesäkuusta 2012.

Asian käsittelyä ei kuitenkaan saatu päätökseen, vaan oikeus jatkaa sen puimista ensi viikon tiistaina. Assangen mukaan hänen asianajajansa ovat vaatineet määräystä kumottavaksi neljän kohdan perusteella, joista vasta yksi hylättiin.

– Kaikkialla pelkkiä valeuutisia tämän päivän oikeuskäsittelystä. Niissä väitetään, että hallitus voitti jutun. Ei sellaista tapahtunut. Käsittely on edelleen kesken. Vasta yksi kohta on hylätty, Assange kirjoitti Twitterissä.

Syyttäjä Aaron Watkinsin kanta oli selvä. Hän piti Assangen vaatimuksia "absurdeina".

– Määräys, joka perustuu sellaiseen yksittäiseen rikkomukseen, jossa ei ilmoittauduta oikeudessa, pysyy aina voimassa, jotta pidätys voidaan varmistaa, Watkins perusteli.

Myös Britannian hallitus on toistuvasti sanonut, että pidätysmääräystä voidaan käsitellä vain, jos Assange poistuu lähetystöstä ja tulee oikeuteen.

 

Taustalla ehdonalaismääräyksien rikkominen

 

Assange rikkoi ehdonalaissäännöksiä, kun hän ei käynyt ilmoittautumassa oikeudessa kamppaillessaan Ruotsiin luovuttamista vastaan. Häntä epäiltiin Ruotsissa seksuaalirikoksista. Ruotsin oikeuslaitos lopetti tapauksen tutkinnan viime vuonna.

Assangen asianajaja Mark Summers vetosi Assangen puolesta viime viikolla ja sanoi pidätysmääräyksen menettäneen merkityksensä. Summersin mukaan Assangen elinolot suurlähetystössä ovat "vankeuden kaltaiset". Lisäksi Assangen terveys on vaarassa. Summersin mukaan Assangella on muun muassa hammasvaivoja ja hän kärsii masennuksesta.

Assange on kieltäytynyt poistumasta Ecuadorin lähetystöstä, koska pelkää, että hänet luovutetaan Yhdysvaltoihin. Siellä hän voisi joutua syytteeseen Wikileaksin vuonna 2010 julkaisemista salaisista asiakirjoista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.