Aurinkokunnastamme on löytynyt neljä tunnistamatonta kohdetta

Australian kansallisen yliopiston (ANU) tähtitieteilijät tutkivat neljää tunnistamatonta kohdetta, jotka on löydetty hiljattain aurinkokunnastamme. Kohteiden olemuksesta ei ole vielä tarkempaa tietoa, mutta joku niistä saattaa olla niin sanottu yhdeksäs planeetta, jonka on uumoiltu kiertävän aurinkokuntamme ulkoreunalla.

Mysteeriplaneetan olemassaoloa pidetään hyvin todennäköisenä vaikka kukaan ei ole toistaiseksi konkreettisesti nähnyt sitä. Caltechin tähtitieteilijät Michael Brown ja Konstantin Batygin kertoivat viime vuonna löytäneensä todisteita siitä, että aurinkokuntamme laitamilla on massaltaan noin kymmenen kertaa Maapallon kokoinen planeetta.

Tähtitieteilijät päättelivät mahdollisen yhdeksännen planeetan läsnäolon tarkkailemalla useaa aiemmin tunnettua kohdetta, jotka kiertävät Aurinkoa rykelmässä kaukana Neptunuksen takana. He uskovat, että jonkin suuren planeetan vetovoiman on täytynyt vetää kyseiset kohteet erikoiselle, elliptimäiselle kiertoradalleen.

ANU käynnisti tänä vuonna kansalaisprojektin, jonka tarkoituksena on kartoittaa aurinkokuntamme laitamilla kiertäviä kohteita ja siten etsiä yhdeksättä pleneettaa. Tutkimuksen johtajan Brad Tuckerin mukaan projektiin on osallistunut noin 60 000 ihmistä ympäri maailman. Nyt tutkittavana olevat neljä entuudestaan tuntematonta kohdetta ovat kansalaisprojektin työn tulosta. Vapaaehtoiset ovat kahlanneet läpi satojatuhansia SkyMapper-teleskoopin ottamia valokuvia.

– Kymmenien tuhansien omistautuneiden vapaaehtoisten avulla olemme saavuttaneet neljän vuoden tieteellisen työn alle kolmessa päivässä, Tucker iloitsee.

Yhdeksännen planeetan on uskottu kiertävän Aurinkoa 200–1 200 kertaa kauempana kuin Maapallo. Sen arvellaan kiertävän Auringon ympäri kerran 15 000 vuodessa.

Ruotsalaisen Lundin yliopiston tähtitieteilijät kertoivat viime vuonna uskovansa, että yhdeksäs planeetta voi olla peräisin jostain toisesta aurinkokunnasta.

Lundin yliopiston tähtitieteilijät pohtivat vaihtoehtoa, että Aurinko "varasti" yhdeksännen planeetan noin 4,5 miljardia vuotta sitten toiselta tähdeltä. Se tekisi planeetasta periaatteessa eksoplaneetan, eli aurinkokuntamme ulkopuolisen planeetan.

– On melkeinpä ironista, että kun tähtitieteilijät yleensä löytävät eksoplaneettoja satojen valovuosien päästä toisista aurinkokunnista, sellainen piilotteleekin mahdollisesti omalla takapihallamme, tähtitieteilijä Alexander Mustill Lundin yliopistosta totesi viime vuonna.

Voi tuntua kaukaa haetulta ajatukselta, että tähti voisi varastaa planeetan toiselta tähdeltä. Tähdet kuitenkin syntyvät ryppäissä ja ohittavat nuoruudessaan usein toisiaan. Tällaisen kohtaamisen aikana oma aurinkommekin on voinut kaapata planeetan toiselta tähdeltä. Mustillin sekä Lundin ja Bordeaux'n yliopistojen tähtitieteilijöiden tekemien tietokonemmallinnosten mukaan tämä on täysin mahdollista.

– Yhdeksäs planeetta saattoi hyvin joutua muiden planeettojen "töytäisemäksi", jolloin se on voinut päätyä oman tähtensä kannalta liian kaukaiselle kiertoradalle. Silloin oma aurinkomme on ehkä onnistunut kaappaamaan planeetan itselleen. Kun aurinkomme myöhemmin irtautui tähtiryppäästä, yhdeksäs planeetta oli jumittunut Aurinkoa kiertävälle radalle, Mustill ehdotti.

Vaaditaan vielä paljon lisätutkimusta, ennen kuin yhdeksäs planeetta voidaan julistaa aurinkokuntamme ensimmäiseksi eksoplaneetaksi. Mustill huomautti, että avaruustutkimus ottaa jättiloikan eteenpäin, mikäli teoria osoittautuu oikeaksi.

– Se olisi ainoa eksoplaneetta, jonka voisimme realistisesti tavoittaa avaruusluotaimella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.