Australian aboriginaalit saivat metsänsä takaisin

Australian suurin trooppinen sademetsäalue on annettu tänään takaisin sen alkuperäisille omistajille aboriginaaleille. Maan koilisosassa Cape Yorkin niemimaalla sijaitsevasta 1 800 neliömetrin metsästä tulee aboriginaalien omistama kansallispuisto.

- Puolet Australian perhoslajeista elää täällä, joten metsä on Australian suojeltujen alueiden todellinen kruununjalokivi, kertoo ympäristöjärjestö ACF:n tiedottaja Don Henry.

Cape Yorkin niemimaalla kasvaa enemmän orkidealajeja kuin missään muualla Australiassa. Lisäksi siellä elää uhanalaisia lajeja kuten kasuaareja, jotka ovat suurikokoisia lentokyvyttömiä lintuja.

Maatilanomistajat, ympäristönsuojelijat ja aboriginaalit ovat taistelleet metsästä 1970-luvulta lähtien. Queenslandin osavaltio on vastustanut sen luovuttamista alkuperäisväestön haltuun jo 30 vuoden ajan.

Australian pääministeri Kevin Rudd pyysi helmikuussa aboriginaaleilta anteeksi vääryyksiä, joita he ovat joutuneet kokemaan Britannian 200 vuotta sitten alkaneen uudisasutuksen aikana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.