Australian pääministeri tuomitsi Turkin presidentin Christchurchin moskeijaiskuun liittyneet kommentit

Australian pääministeri Scott Morrison tuomitsi keskiviikkona Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin Christchurchin moskeijaiskuun liittyneet kommentit edesvastuuttomiksi ja halpamaisiksi.

Erdoganin mielestä Christchurchin moskeijaisku oli osa Turkin ja islamin vastaista hyökkäystä. Samalla hän varoitti muslimivastaisia australialaisia, että heidät "lähetetäisiin takaisin ruumisarkuissa" kuten heidän isoisänsä Gallipolin verisessä taistelussa ensimmäisessä maailmansodassa.

Yli 8  000 australialaista kaatui taistelussa Ottomaanien valtakunnan joukkoja vastaan Gallipolin taistelussa 1915–1916.

–  Mielestäni Turkin presidentin Erdoganin kommentit loukkaavat australialaisia. Ne ovat hyvin edesvastuuttomia tässä herkässä tilanteessa, Morrison sanoi tavattuaan Turkin Australian-suurlähettilään.

Myöhemmin keskiviikkona Turkin presidentinkanslian viestintäjohtaja sanoi Twitterissä, että Erdoganin kommentit oli irrotettu asiayhteydestä.

Christchurchin iskusta epäilty on 28-vuotias australialainen mies.

Ensimmäisiä hautajaisia järjestettiin

Uudessa-Seelannissa poliisi on pidättänyt miehen Christchurchin moskeijaiskujen videon levittämisestä. Tiistaina pidätettyä 44-vuotiasta miestä syytetään häiritsevän materiaalin levittämisestä.

Syyte viittaa live-videoon, jonka moskeijaiskun pääepäilty kuvasi iskuistaan Al-noorin ja Linwoodin moskeijoihin. Iskuissa sai surmansa 50 ihmistä ja useita haavoittui.

Videon levittämistä käsitellään oikeudessa huhtikuun puolivälissä, ja mies pysyy toistaiseksi vangittuna. Hänet voidaan tuomita jopa 14 vuoden vankeuteen, jos hänet todetaan syylliseksi.

Vastaavat syytteet on aiemmin luettu myös 18-vuotiaalle miehelle.

Keskiviikkona järjestettiin kuolonuhrien ensimmäisiä hautajaisia. Kuolleista vasta 21 on virallisesti tunnistettu. Viranomaiset ovat sanoneet tekevänsä kaikkensa ruumiinavausten nopeuttamiseksi ja ruumiiden tunnistamiseksi. Kuolemansyyntutkinnat ovat aiheuttaneet turhautumista Christchurchin muslimiyhteisössä. Ruumiiden palauttaminen omaisille on kestänyt. Islamin perinteiden mukaan kuollut muslimi tulisi haudata nopeasti kuoleman jälkeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.