Australian pääministeri vaatii G20-maita torjumaan netin ääriajattelua –  Facebook kertoi aiemmin poistaneensa Uuden-Seelannin terrori-iskun videota palvelustaan

Australian pääministeri on vaatinut G20-maita torjumaan netissä leviävää ääriajattelua. Pääministeri Scott Morrisonin mukaan maailman johtajien pitää patistaa muun muassa sosiaalisen median yrityksiä, jotta nämä puuttuisivat tehokkaammin ääriajattelijoiden tuottaman materiaalin leviämiseen nettialustoillaan. Morrison pyysi tiistaina julkaistussa kirjeessään, että asia nostetaan esille G20-maiden huippukokouksessa kesäkuussa Japanin Osakassa.

Pyyntö tuli pian Uuden-Seelannin moskeijaiskun jälkeen. Perjantain terrori-iskuissa kuoli 50 ihmistä. Teosta epäillään Australiasta lähtöisin olevaa miestä. Mies kuvasi Facebookiin 17-minuuttisen live-videon hyökkäyksestään, ja myöhemmin videota jaettiin muun muassa Youtubessa ja Twitterissä.

Facebook kertoi sunnuntaina, että se on poistanut jo puolitoista miljoonaa kyseistä videokopiota palvelustaan. Facebookin mukaan yli miljoona videokopiota on poistettu jo niiden latausvaiheessa niin, että muut käyttäjät eivät ole voineet niitä nähdä.

Uuden-Seelannin pääministeri penää vastuuta

Vaalitaistoa Australiassa käyvä Morrison on syyttänyt teknologiayrityksiä siitä, että ne eivät ole kyenneet estämään ääriliikkeiden materiaalin, kuten live-videoiden, levittämistä.

Morrison totesi median edessä olevansa varma, että yritykset pystyvät koodaamaan algoritmeja, joilla seulotaan vihamateriaaleja.

Moskeijaiskuista kuvattu video on herättänyt laajaa keskustelua somealustojen suorista lähetyksistä. Myös Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern on peräänkuuluttanut sosiaalisen median alustoilta vastauksia siihen, miksi Christchurchin terrori-isku päätyi suorana lähetyksenä verkkoon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.