BBC: Lääkärit eivät uskoneet, että Skripalit voisivat selviytyä kaasuiskusta

Britanniassa hermomyrkkyiskun uhreiksi joutuneita ex-agentti Sergei Skripalia ja hänen tytärtään Julija Skripalia hoitanut lääkäri sanoo, ettei hoitoryhmä aluksi uskonut Skripalien selviytyvän. Skripaleita hoitaneet Salisburyn sairaalan hoitohenkilökunnan jäsenet kertovat BBC:n haastattelussa nyt ensi kertaa maaliskuun alun tapahtumista.

Hoitohenkilökunta luuli aluksi, että Skripalit olivat saaneet opioidimyrkytyksen. Sairaanhoitaja Sarah Clark sanoo, että aluksi heille kerrottiin vain, että kaksi kriittisessä tilassa olevaa potilasta on tuotu teho-osastolle.

Kun poliisille selvisi, että toinen sairaalaan tuoduista oli entinen agentti, Skripaleille järjestettiin vartiointi sairaalassa.

Lääkäri Duncan Murray kertoo käyneensä sairaanhoitajan kanssa keskustelun, jota hän ei koskaan olisi uskonut käyvänsä.

– Keskustelun ydin oli, että tunnettu venäläinen vakooja oli tuotu sairaalan hyvin erikoisissa olosuhteissa, hän sanoo.

Kun sairaalan henkilökunnalle selvisi, että kyseessä oli hermomyrkky, heräsi kaksi pelkoa: olisiko uhreja enemmän ja voisiko myrkky vahingoittaa sairaalan henkilökuntaa.

BBC:n haastattelema Salisburyn sairaalan lääketieteellinen johtaja Christine Blanshard puolestaan sanoo, ettei hän osaa arvioida Skripalien pitkän aikavälin ennustetta.

Molemmat Skripalit ovat päässeet pois sairaalasta.

Britannia on syyttänyt myrkytyksistä Venäjää

 

Skripalit myrkytettiin maaliskuun alussa. Heidät löydettiin tiedottomina ostoskeskuksen penkiltä Salisburysta ja vietiin sairaalahoitoon. Myös heitä auttanut poliisi joutui sairaalaan.

Britannia on syyttänyt myrkytyksistä Venäjää, joka on kiistänyt syyllisyytensä.

Brittitutkijoiden mukaan iskussa käytetty myrkky oli sotilastason Novitshok-hermomyrkkyä. Kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW on vahvistanut Britannian tiedot hermomyrkystä.

Tapaus poiki diplomaattisen kriisin. Venäläisdiplomaatteja karkotettiin Yhdysvalloista sekä EU- ja Nato-maista, ja näiden maiden edustajia karkotettiin vastaavasti Venäjältä.