BBC: Musliminainen sai oikeuden mukaan kieltäytyä kättelystä työhaastattelussa Ruotsissa

Ruotsissa työtuomioistuin on katsonut, että musliminaisella oli oikeus kieltäytyä työhaastattelussa kättelystä uskontoonsa vedoten, kertoo BBC. Nainen sai vajaan 4  000 euron korvaukset siitä, että työnantaja keskeytti haastattelun kättelystä kieltäytymisen vuoksi.

Työnantajan mukaan musliminainen syyllistyi syrjintään sukupuolen perusteella, kun hän vakaumuksensa mukaisesti kieltäytyi kättelemästä miestä. Nainen oli kuitenkin kieltäytynyt kättelemästä myös naisia, sillä hän tiesi sukupuolten välisen tasa-arvon olevan ruotsalaisille tärkeää. Kättelyn sijasta hän painoi kätensä sydämelleen tervehdykseksi.

Naisen vakaumus kieltää häntä koskettamasta miestä, joka ei kuulu hänen perheeseensä.

Työtuomioistuimen mukaan työnantajalla on oikeus vaatia kohtelemaan miehiä ja naisia samalla tavoin, mutta kättelyyn se ei voi velvoittaa. Tuomioistuimen mukaan Euroopan ihmisoikeussopimus turvasi naisen oikeuden kieltäytyä kättelystä.

Tuomioistuin ei tehnyt päätöstään yksimielisesti, vaan se syntyi äänin 3–2.

Nainen sanoi BBC:lle kunnioittavansa uuden kotimaansa vaatimusta naisten ja miesten tasa-arvoisesta kohtelusta ja välttävänsä siksi niin miesten kuin naistenkin koskettamista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.