BBC: Ranskan hallitus ehdottaa kansalaispalvelusta kaikille 16-vuotiaille nuorille

Ranskan hallitus on esitellyt suunnitelmansa kansalaispalveluksesta kaikille 16-vuotiaille nuorille, kertoo BBC. Kansalaispalvelus koskisi kaikkia sukupuolesta riippumatta.

Kansalaispalvelus olisi ehdotuksen mukaan jaettu kahteen erilliseen osaan. Ensimmäinen osa olisi pakollinen ja kestäisi noin kuukauden.

Ensimmäisen osan voisi suorittaa esimerkiksi opettamalla, tekemällä vapaaehtoistyötä tai palvelemalla poliisissa, armeijassa tai pelastuslaitoksessa.

Hallituksen mukaan ensimmäinen osa mahdollistaisi nuorille "uusien suhteiden luomisen ja oman yhteiskunnallisen roolin kehittämisen".

Toinen osa olisi vapaaehtoinen ja kestäisi kolmesta kuukaudesta vuoteen. Toisessa vaiheessa nuoria kannustettaisiin työskentelemään puolustukseen ja turvallisuuteen liittyvillä aloilla. Palveluksen toisen osan voisi kuitenkin suorittaa myös muissa vapaaehtoistöissä.

Macron olisi halunnut kaikki "miniasepalvelukseen" 

Ranskan presidentti Emmanuel Macron esitteli presidentinvaalikampanjansa aikana vuonna 2017 idean palveluksesta, joka jokaisen maan kansalaisen pitäisi suorittaa. Macronin ehdotuksen mukaan jokaisen 18–21-vuotiaan olisi pitänyt saada kokemusta armeijaelämästä.

Ehdotusta kuitenkin muutettiin, sillä Macronin esityksen pelättiin olevan liian kallis.

Nyt ehdotetun kansalaispalveluksen on arvioitu maksavan noin 1,6 miljardia euroa vuodessa ja etukäteen siihen pitäisi investoida noin 1,75 miljardia euroa.