BBC: Skotlannin pääministeri vaatii uutta kansanäänestystä

Skotlannin alueparlamentin pääministeri Nicola Sturgeon vaatii uutta kansanäänestystä Britannian EU-erosta brexitistä, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. Sturgeonin mukaan uusi kansanäänestys on ainoa uskottava vaihtoehto estää se, että Britannia eroaa EU:sta maaliskuun lopulla ilman sopimusta.

Britannian parlamentin alahuone hylkäsi illalla pääministeri Theresa Mayn EU-erosopimuksen murskaluvuin.

Sturgeonin mukaan on aika pysäyttää prosessi ja antaa asia takaisin äänestäjille. Sturgeonin johtama Skotlannin kansallispuolue äänesti parlamentissa erosopimusta vastaan.

Skotlannin pääministeri ilmoitti myös, että hänen puolueensa tukee työväenpuolueen esittämää epäluottamusta Mayn hallitukselle. Aloite on parlamentin käsittelyssä heti keskiviikkona.

Irlanti valmistautuu hallitsemattomaan eroon

Britannian ulkopuolisissa reaktioissa äänestystulokseen näkyi huoli siitä, että parlamentin päätös lisää sekasortoisen EU-eron riskiä.

Ranskan presidentti Emmanuel Macronin mukaan paine on nyt pääosin "heillä" eli Britannialla. Presidentti sanoi, että Britannian kansa olisi suurin häviäjä, jos ero toteutuu ilman sopimusta.

– Meidän täytyy neuvotella siirtymäaika heidän kanssaan.

Naapurimaa Irlannin hallituksen mukaan illan äänestystulos lisää hallitsemattoman brexitin mahdollisuutta.

– Tämän vuoksi hallitus jatkaa intensiivisiä valmisteluja sellaisen lopputuloksen varalta, Irlannin hallitus sanoi lausunnossaan.

Eroneuvotteluita EU:n puolelta käynyt Michel Barnier sanoi, että nyt on Britannian hallituksen aika kertoa, mikä on seuraava askel.

– EU pysyy yhtenäisenä ja hakee päättäväisesti sopimusta, Barnier vakuutti.

Saksan kristillisdemokraattien puoluejohtaja Annegret Kramp-Karrenbauer oli sitä mieltä, että kova brexit eli lähtö ilman sopimusta olisi kaikista vaihtoehdoista huonoin. Samansuuntaisesti äänestystulosta kommentoi Espanjan pääministeri Pedro Sanchez.

– Hallitsematon ero olisi kielteinen EU:lle ja katastrofaalinen Britannialle, Sanchez sanoi.

Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz tviittasi, että erosopimuksen tiimoilta ei olla joka tapauksessa palaamassa neuvottelupöytään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.