Baltimore pyytää oikeusministeriötä selvittämään poliisin toimintaa

Yhdysvalloissa Baltimoren pormestari on pyytänyt maan oikeusministeriötä selvittämään kaupungin poliisin mahdollisia kansalaisoikeusrikkomuksia.

Pormestari Stephanie Rawlings-Blake sanoi, että tutkinnassa tulisi perehtyä esimerkiksi pidätyksiin, ruumiintarkastuksiin ja ihmisten pysäyttämisiin kadulla.

Yhdysvaltain oikeusministeri Loretta Lynch kertoi harkitsevansa pyyntöä.

Baltimoren 3 200 poliisille ollaan hankkimassa vuoden loppuun mennessä vartaloon kiinnitettäviä kameroita, joiden avulla voidaan arvioida poliisien ja siviilien kohtaamisia. Rawlings-Blaken mukaan hän on jo vuosia pyrkinyt uudistamaan Baltimoren poliisilaitosta. Viime vuonna poliiseista tehtyjen valitusten määrä laski reilusti, mutta tekemistä on yhä paljon.

- Minä olen pormestari, joka ei lakaise ongelmia maton alle, Rawlings-Blake julisti.

Poliisin toiminta on joutunut Baltimoressa suurennuslasin alle mustan 25-vuotiaan Freddie Grayn kuoleman takia. Gray sai huhtikuussa pidätyksen yhteydessä vakavia selkärankavaurioita, joiden vuoksi hän kuoli viikkoa myöhemmin.

Oikeusministeriö tutkii jo Grayn tapausta, jossa kuudelle poliisille on annettu syytteet. Syyttäjän mukaan hänen pidätyksensä oli laiton. Lisäksi mies oli pyytänyt lääkärin apua maatessaan käsiraudoissa ja kahleissa poliisiauton lattialla, mutta poliisit eivät olleet reagoineet tähän.

Grayn kuolema laukaisi Baltimoressa pitkään jatkuneet mielenosoitukset. Kaupunkiin määrättiin myös ulkonaliikkumiskielto yli viikoksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

USA haluaa pois maasta ulkomaalaiset opiskelijat, jotka suorittavat kurssinsa verkossa

Lehti: Kiinan Sisä-Mongoliassa potilaalla havaittu paiserutto, myös toisella epäillään ruttoa

Tulipalo iranilaisessa ydinlaitoksessa aiheutti vakavaa vahinkoa tuotannolle – paloon liittyy epäilyjä räjähdyksestä ja ulkopuolisesta sabotaasista

Intiassa koronatartuntoja kolmanneksi eniten maailmassa – jopa hotelleja on jouduttu ottamaan potilaiden hoitoa varten

Ainakin neljäkymmentä ihmistä on kuollut rankkasateiden aiheuttamissa tulvissa ja mutavyöryissä Japanissa – yli puolta miljoonaa kehotettu evakuoitumaan

Kroatian istuva pääministeri julisti konservatiivipuolueensa voiton parlamenttivaaleissa

Yhdysvalloissa koronatartuntojen kovasta lisääntymisestä syytetään liian nopeaa rajoitusten purkua – Texasissa sairaaloiden pelätään ylikuormittuvan

Israel teki ilmaiskuja Gazaan vastaiskuna kaistaleelta ammuttuun rakettituleen

Tyypillisiä puheita Trumpille, epätyypillisiä presidentille: Trump suuntasi itsenäisyyspäivän puheensa ydinkannattajilleen, vaikka perinteisesti niillä on pyritty yhdistämään kansaa, tutkija arvioi

Järjestö: Välimereltä pelastetut 180 siirtolaista voivat rantautua Sisiliaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.