Beirutin pakolaistyttöjen ankea arki: häirintää, eristystä ja pelkoa pakkoavioliitosta

Beirutissa asuvien pakolaistyttöjen arki täyttyy häirinnästä, eristyksestä ja pakkoavioliiton pelosta, kertoo lastenoikeusjärjestö Planin tuore raportti. Yli puolet haastatelluista Beirutissa asuvista pakolaistytöistä kertoi tyttöjen kokevan seksuaalista väkivaltaa ja häirintää hälyttävän säännöllisesti.

– Pelkäämme liikaa mennäksemme yksin ulos. Siellä on aina humalaisia miehiä, jotka ahdistelevat meitä, ja jopa ne, jotka eivät ole humalassa, ahdistelevat, Bourj al-Barajnehissa asuva 18-vuotias syyrialaistyttö kertoi tutkijoille.

– He sieppaavat lapsia ja tyttöjä, siksi en halua poistua kodistamme, kertoi puolestaan Bourj Hammoudissa asuva kymmenvuotias libanonilaistyttö.

Lähes 70 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoi tuntevansa olonsa turvattomaksi kaupungilla yksin päiväsaikaan. Lähes 90 prosenttia pelkäsi turvallisuutensa puolesta, jos he joutuivat liikkumaan kaupungilla yöllä.

Pakkoavioliitot yleisiä

Monet haastatelluista kertoivat myös ystäviensä joutuneen pakkoavioliittoihin. Käytännöstä on Planin mukaan tulossa yhä yleisempi.

–  Lapsiavioliittojen määrä on nousussa, koska vanhemmat pelkäävät niin paljon tyttäriensä turvallisuuden puolesta. Samasta syystä harva tyttö pääsee kouluun, ja aivan liian moni kertoi epätoivoisesta eristyksen tunteesta, joka johtuu vanhempien heille asettamista liikkumisrajoituksista, perustelee Planin Lähi-idän aluejohtaja Colin Lee järjestön tiedotteessa.

Toisaalta raportti osoittaa myös sen, että monet tytöistä ovat optimistisia ja suhtautuvat tulevaisuuteensa kunnianhimoisesti. Koulutuksen tärkeys tuli selvästi esiin. Monet tytöt kertoivat haluavansa lakimiehiksi, lääkäreiksi tai insinööreiksi.

–  Erityisen hätkähdyttävää oli se, että tytöt eivät ainoastaan uskoneet, että koulutus hyödyttäisi heitä suoraan. He näkivät sen myös tapana tukea ja parantaa yhteisönsä ja koko yhteiskunnan kestävyyttä, Lee jatkaa.

Planin Suomen pääsihteerin Ossi Heinäsen mukaan raportin tulokset kertovat myös selvästi sen, mikä on järjestön tehtävä.

–  Meidän tehtävämme ei ole ainoastaan tarjota tyttöjen suojeluun tähtääviä ohjelmia vaan myös huolehtia siitä, että heillä on samat mahdollisuudet kuin muualla maailmassa elävillä tytöillä, joiden elämää sota ei ole keskeyttänyt, Heinänen sanoo.

Raportti julkaistaan kaksi päivää ennen maailman pakolaispäivää. Plan International kehottaa kansainvälistä yhteisöä paitsi kuuntelemaan mitä tytöillä on kerrottavanaan, myös toimimaan heidän tukemisekseen.

Adolescent Girls in Crisis: Voices from Beirut -tutkimusta varten haastateltiin 400:aa iältään 10–19-vuotiasta pakolaistyttöä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.