Boeingin 737 Max -kone teki hätälaskun Floridassa, ei matkustajia kyydissä

Lentokonevalmistaja Boeingin 737 Max -mallin kone on tehnyt hätälaskun Yhdysvalloissa, kertoo maan ilmailuhallinto. Southwest Airlines -yhtiön koneessa ei ollut matkustajia, sillä konetta oltiin siirtämässä Floridasta Victorvilleen Kaliforniaan säilytykseen.

Lentoyhtiön mukaan koneeseen tuli moottoriongelma pian nousun jälkeen. Kone palasi takaisin ja laskeutui Orlandoon turvallisesti, ilmailuhallinto kertoi lausunnossaan. Se tutkii tapahtunutta.

Boeingin 737 Max 8 -kone on asetettu laajaan lentokieltoon sen jälkeen kun 189 ihmistä kuoli lento-onnettomuudessa Etiopiassa. Sama konemalli putosi myös Indonesiassa viime lokakuussa.

Yhdysvaltain ilmailuhallinto sallii yhä 737 Max -koneiden siirtämisen lentokentältä toiselle ilman matkustajia.

Senaatti tenttaa ilmailuviranomaisia

Turmien jälkeen Boeing on tehnyt 737 Max -koneilla testilentoja. Tarkoitus on selvittää, kuinka koneissa käytettävää uudentyyppistä lennonvakausjärjestelmää (MCAS) voidaan parannella, kertoi kaksi asiasta perillä olevaa lähdettä.

Turmien syyksi on epäilty lennonvakausjärjestelmää, joka korjaa automaattisesti koneen kurssia ja voi painaa koneen nokkaa alaspäin.

Indonesian onnettomuuden jälkeen Boeingia arvosteltiin siitä, että se ei ollut kouluttanut lentäjiä uuden turvajärjestelmän käyttöön eikä tiedottanut sen riskeistä. Molemmat lentoturmat sattuivat lyhyen ajan kuluessa noususta.

Yhdysvaltain ilmailuhallinnon johtoa saapuu keskiviikkona kuultavaksi Yhdysvaltain senaattiin. Lainsäätäjien odotetaan kysyvän viranomaisilta muun muassa sitä, ovatko valvojan ja lentoyhtiön suhteet menneet liian tuttavallisiksi, minkä seurauksena lupia on saatettu myöntää pikavauhdilla. Myöhemmin kuultavaksi odotetaan saapuvan myös Boeingin väkeä.