Boston Globe: Viisumeita peruttu salaa maahantulokieltomaiden kansalaisilta

Yhdysvaltojen ulkoministeriö on salassa perunut maahantulokieltolistalla olevien maiden kansalaisten viisumeita Yhdysvaltoihin, kertoo Boston Globe. Maahantulokiellon lainvoimaisuus on kyseenalaistettu useassa tuomioistuimessa. Esimerkiksi Bostonissa liittovaltion tuomari määräsi viikonloppuna, että kieltolistalla olevien maiden kansalaiset tulee viikon ajan päästää maahan, jos heidän matkustusasiakirjansa ovat kunnossa.

Päätöksestä ei kuitenkaan ollut apua viisuminhaltijoille, joiden viisumin Yhdysvallat ehti perua ennen näiden nousemista lentokoneeseen. Heitä ei edes päästetty koneeseen.

Yksi maahantulokieltoa vastaan taistelevista lakimiehistä, Susan Church, on kauhuissaan siitä, että päätös viisumien perumisesta tehtiin salassa.

– Pelkään vakavissani, mitä kaikkea voi vielä tapahtua, kun kerran Donald Trump käyttää jo tässä vaiheessa valtaansa salaisten muistioiden kautta, Church sanoi.

Maahantulokieltoa kritisoitiin myös kansainvälisesti. YK:n pääsihteeri Antonio Guterres kehotti Yhdysvaltoja poistamaan kiellon, joka ei Guterresin mukaan estä terroristien pääsyä maahan. Britannian pääministeri Theresa May totesi Trumpin menettelytavan olevan väärä ja aiheuttavan erimielisyyksiä. Irakin presidentti Fuad Masum puolestaan kehotti Yhdysvaltoja olemaan oikeudenmukainen ihmisille, jotka taistelevat terrorismia vastaan muun maailman puolesta.

Trump itse kommentoi keskiviikkona Twitterissä, että asetuksella on tarkoitus pitää pahat ihmiset poissa Yhdysvalloista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.