Brasilian kansallismuseo kärsi tulipalossa korvaamattomia vahinkoja: "Kuin lobotomia Brasilian kollektiiviselle muistille"

Brasiliassa Rio de Janeirossa poliisi ja sadat mielenosoittajat ovat ottaneet yhteen sen jälkeen, kun Brasilian kansallismuseossa syttyi tuhoisa tulipalo sunnuntaina. Asiasta kertoo uutiskanava CNN.

Raporttien mukaan pitkään talousvaikeuksista kärsineessä museossa ei esimerkiksi ollut automaattista sammutuslaitteistoa. Brasilian viranomaisia on syytetty siitä, että 200 vuotta sitten perustettu museo ei ole saanut ansaitsemaansa huomiota eikä resursseja.

CNN:n mukaan monet protestoijat yrittivät rynnätä sisään edelleen savuavan kansallismuseon porteista. Museon ulkopuolelta kuvatuista televisiokuvista näkyy, kuinka mellakkapoliisi käyttää pippurisumutetta mielenosoittajiin.

Brasilian viranomaiset ilmoittivat eilen paikallista aikaa, ettei museoon päästetä ulkopuolisia turvallisuussyistä. Myöhemmin kuitenkin protestoijat, jotka CNN:n mukaan olivat pääosin opiskelijoita, päästettiin hetkeksi museon pihamaalle antamaan symbolisen halauksen museolle.

Brasilian kansallismuseo Rio de Janeirossa kärsi korvaamattomia vahinkoja tulipalossa, joka alkoi toissa päivänä paikallista aikaa. Museossa oli satoja huoneita ja yli 20 miljoona esinettä. Tulipalon aiheuttamien tuhojen tarkasta laajuudesta ei ole vielä tietoa.

– Tämä on kuin lobotomia Brasilian kollektiiviselle muistille. Museossa oli esineitä, jotka auttoivat meitä muovaamaan kansallista identiteettiämme. Nyt ne ovat tuhkana, suri entinen ympäristöministeri ja tulevissa presidentinvaaleissa ehdolla oleva Marina Silva pian palon syttymisen jälkeen.