Brexit-ministeri Davis vakuuttaa, etteivät Britannian rajat sulkeudu

Britannian EU-erosta vastaava ministeri David Davis rauhoittelee pelkoja maansa rajojen sulkeutumisesta brexitin jälkeen. Helsingissä vieraileva Davis korostaa, että Britannian talouselämä ja yliopistot tarvitsevat jatkossakin muualta tulevia osaajia.

Maahanmuuton kontrolli halutaan Britannian omiin käsiin, mikä oli myös viime kesän kansanäänestyksen viesti, Davis sanoi.

Hänen mukaansa paljon esillä ollut kysymys EU-kansalaisten tulevasta asemasta Britanniassa ja brittikansalaisten asemasta EU-maissa pitää ratkaista "mahdollisimman nopeasti ja sivistyneesti".

Davis vakuutti, ettei EU:n heikentyminen ole Britannian edun mukaista.

– Haluamme seinänaapurimme olevan vakaa, menestyvä ja turvallinen. Me emme puhu erosta, me puhumme uudenlaisesta suhteesta, Davis hehkutti.

Davisin tavanneen ulkoministeri Timo Soinin (ps.) mukaan myös Suomi haluaa EU:n ja Britannian eroneuvotteluista mahdollisimman rakentavat.

Soini puhui edessä olevasta "avioerosta", jotka ovat aina vaikeita, mutta asioita ei pidä hänen mukaansa tarpeettomasti mutkistaa.

– Me Suomessa emme hyväksy pahansuopaisuutta ja kostomentaliteettia, Soini sanoi.

Britannian hallitus on ilmoittanut haluavansa aloittaa Lissabonin sopimuksen artikla 50:n mukaiset EU-eroneuvottelut maaliskuun aikana.

Britannian parlamentin alahuone hyväksyi lakiesityksen eroneuvottelujen aloittamisesta selvin numeroin viime viikolla. Laki menee vielä ensi viikolla parlamentin ylähuoneen käsittelyyn.