Brexit-siirtymäkauden pidentämiseen voi olla halua Britanniassa

Britannian pääministeri Theresa May pitää pöydällä mahdollisuutta pidentää maan EU-eron brexitin siirtymäaikaa, kertovat muun muassa BBC ja Guardian. Pidennys antaisi lisäaikaa brexitin vaikeimpien kiistakysymysten kuten Pohjois-Irlannin ja Irlannin välisen rajan ratkaisuun.

– On ilmaantunut idea siitä, ja se on nimenomaan idea tässä vaiheessa, että loisimme vaihtoehdon, jossa siirtymäaikaa pidennettäisiin joitakin kuukausia, May sanoi tänään saavuttuaan eiliseltä jatkuvaan EU-huippukokoukseen.

Myös ajatus vuoden mittaisesta pidennyksestä on mainittu neuvotteluissa.

Siirtymäajan pidentämiselle pitäisi saada hyväksyntä Britannian parlamentissa, mutta ajatuksen tuominen esille herätti heti vastustusta useissa brexitin kannattajissa Mayn omassa konservatiivipuolueessa. Siirtymäajan aikana Britannia kuuluu yhä EU:n sisämarkkinoihin, ja sen tulee noudattaa EU:n sääntöjä. Maa ei kuitenkaan pääse päättämään säännöistä, joita se joutuu tottelemaan, ja siirtymäaikaa pidennettäessä se joutuisi todennäköisesti maksamaan lisää maksuja EU:lle.

– Jos Theresa May pyytää pidempää siirtymäaikaa, hän viivyttelee. On aika astua sivuun ja päästää joku siihen kykenevä neuvottelemaan. (Entisellä brexit-ministeri David Davisilla) on täysi tukeni ottaa johtajuus väliaikaisesti harteilleen, kirjoitti konservatiivipuolueen kansanedustaja Nadine Dorries Twitterissä.