Britannia ryhtyy entistä päättäväisempiin toimiin Persianlahdella, ulkoministeri sanoo

Britannia suojelee kauppalaivojaan entistä päättäväisemmin Persianlahdella, linjaa maan ulkoministeri Jeremy Hunt. Ulkoministeri kommentoi Hormuzinsalmen tilannetta maansa parlamentille tiistaina.

Ministerin lausunto sisälsi viisikohtaisen listauksen siitä, miten Britannia aikoo toimia Persianlahdella.

Maan liikenneministeriö on ensinnäkin nostanut kaikkien saarivaltion alusten turvaluokitusta. Ministeriö myös suosittaa brittiläisiä aluksia välttämään koko Hormuzinsalmen aluetta.

Brittialusten on niin ikään ilmoitettava, jos ne aikovat kulkea Hormuzinsalmen läpi.

Britannia aikoo lisäksi koota Eurooppa-vetoisen merioperaation alueelle. Kun operaatio on yhä suunnitteilla, HMS Duncan -ilmatorjuntahävittäjä suuntaa alueelle suojelemaan kauppalaivoja. Alus korvaa viikon päästä samassa tehtävässä tähän asti toimineen HMS Montrose -fregatin.

Turvatoimia on kohotettu myös niillä muiden maiden laivoilla, joiden miehistössä on brittejä.

Ulkoministeri myönsi, että Britannian merivoimat ei kykene valvomaan Persianlahden koko aluetta tai saattamaan siellä jokaista brittialusta.

–  Riskit voidaan kuitenkin minimoida, jos kauppa-alukset noudattavat liikeneministeriön ohjeita, Hunt tähdensi.

Iran otti perjantaina haltuunsa Britannian lipun alla kulkevan Stena Impero -säiliöaluksen Hormuzinsalmessa Persianlahdella. Hunt kertoi tiistaina parlamentille, että HMS Montrose oli tulossa tankkerin avuksi, mutta ei ehtinyt tapahtumapaikalle ajoissa.

Hunt sanoo Iranin toimien olevan merirosvousta, jonka brittihallinto tuomitsee.

Britannia on yhä merimahti

Britannian ulkoministeri perustelee turvatoimien tehostamista sillä, että kuningaskunnan ja sen merentakaisten alueiden kauppalaivastosta kaksi tai kolme alusta seilaa päivittäin Hormuzinsalmessa. Huntin mukaan brittilipun alla vesillä kulkee 1  300 alusta, mikä tekee laivastosta maailman yhdeksänneksi suurimman.

Hunt mainitsee myös viime vuoden huhtikuussa Bahrainiin perustetun pysyvän sotilassataman, joka on Britannian ensimmäinen Persianlahdella 40 vuoteen.

Alahuoneelle antamassaan lausunnossa Hunt kertoo, että HMS Montrose on saattanut Hormuzinsalmessa 30:tä kauppalaivaa 17:llä eri matkalla.

Ministeri painottaa, ettei Britannia halua yhteenottoa Iranin kanssa.

–  Jos Iran kuitenkin jatkaa tällä vaarallisella tiellä, maan on hyväksyttävä, että länsimaiden sotilaallinen läsnäolo sen rantavesillä lisääntyy.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Turkin maanjäristyksen uhriluku nousi yli 30:n, raunioista yritetään yhä pelastaa ihmisiä

Maastopalojen orvoksi jättämät eläinvauvat toipuvat Sydneyn villieläinsairaalassa – eläintarhan johtaja toivoo, että ihmisten auttamishalu näkyisi myös ympäristötekoina

Kiina puolustautuu koronavirukselta: rajoituksia joukkoliikenteeseen, villieläinten kauppa seis

Brasilian ennätyksellisissä sateissa kuollut ainakin 30 ihmistä

Puolustuksen puheenvuoro alkoi Trumpin virkarikosoikeudenkäynnissä: "Presidentti ei tehnyt yhtään mitään väärää"

Ulkoministeri Haavisto: Syyriassa järjestettävissä Isis-oikeudenkäynneissä olisi etunsa, asiassa kuitenkin paljon kysymysmerkkejä

Kiinan presidentti varoittaa koronaviruksen leviämisen kiihtyvän: Tilanne on vakava

Yle: Kurdijoukot valmiita tuomitsemaan al-Holin leirin naisia ilman kansainvälistä rikostuomioistuinta – aikovat käydä keskusteluja myös Suomen kanssa

Ranskan hallitus perääntyi eläkeiän nostoaikeistaan, mutta protestit jatkuivat silti – taustalla on kokemus epäoikeudenmukaisuudesta, mikä luo jakolinjoja ranskalaisten välille

Turkin maanjäristyksessä loukkaantui toistatuhatta ihmistä – kuolleita on yli 20, lisäksi useita ihmisiä on yhä kateissa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.