Britannialta, Ranskalta ja USA:lta YK:ssa päätöslauselmaluonnos Syyrian epäillystä kaasuiskusta

Britannia, Ranska ja Yhdysvallat ovat esittäneet YK:n turvallisuusneuvostolle päätöslauselmaluonnoksen, jossa tuomitaan Syyrian epäilty kaasuisku ja vaaditaan asiasta perinpohjaista tutkimusta niin pian kuin mahdollista.

Maat toivovat turvallisuusneuvoston äänestävän luonnoksesta keskiviikon hätäkokouksessa, joka kutsuttiin koolle Syyrian tapahtumien vuoksi. On kuitenkin epäselvää, suostuuko Syyrian presidentin Bashar al-Assadin liittolainen Venäjä äänestämään päätöslauselman puolesta.

AFP:n näkemässä luonnoksessa ehdotetaan YK:n ja kemiallisten aseiden kieltojärjestön OPCW:n yhteistä tutkimusta sen selvittämiseksi, kuka on vastuussa epäillystä iskusta.

Syyrialta vaaditaan luonnoksessa sanktioiden uhalla lentotietoja ja muuta tietoa maan sotilasoperaatioista päivältä, jolloin epäilty isku tehtiin. Maata pyydetään myös päästämään YK:n ja OPCW:n tutkijat ilmatukikohtiinsa ja antamaan näille mahdollisuuden haastatella armeijan korkea-arvoisia upseereita.

Kymmeniä kuoli

Sotaa tarkkailevan järjestön Syrian Observatory for Human Rightsin mukaan iskussa kapinallisalueelle kuoli lähes 60 ihmistä ja 160 haavoittui. Järjestön mukaan kuolleiden joukossa oli kymmenkunta lasta. Haavoittuneet ovat kärsineet muun muassa hengitysongelmista ja oksentelusta.

Yhdysvallat, Britannia ja Ranska ovat syyttäneet hyökkäyksestä al-Assadin hallintoa. Myös EU:n ulkoministerin Federica Mogherinin mukaan presidentti Assadin hallinto kantaa päävastuun epäillystä kaasuiskusta.

Syyrian armeija on kiistänyt osallisuutensa epäiltyyn kaasuiskuun. Myös Venäjän armeija on ilmoittanut, ettei se ole tehnyt ilmaiskuja alueella, jossa epäilty kaasuisku tehtiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.