Britannian EU-vaatimukset voivat johtaa kansanäänestyksiin muuallakin

Jos Britannia ryhtyy vaatimaan muutoksia EU-jäsenyytensä ehtoihin, sen vaikutuksia unioniin on vaikea arvioida, sanoo tutkija.

David Cameron on luvannut uudistaa Britannian suhteen EU:hun sekä järjestää kansanäänestyksen unionin jäsenyydestä vuoteen 2017 mennessä.

Ulkopoliittisen instituutin EU-tutkimusohjelman ohjelmajohtaja Juha Jokela sanoo, että tilanne menee vaikeaksi, jos Britannian vaatimukset johtavat EU:n perussopimusten avaamiseen.

- Tällä hetkellä EU:ssa ei ole paljoa intoa avata perussopimuksia ja lähteä prosessiin, jonka lopputulosta ei välttämättä tiedetä.

Jos perussopimukset avattaisiin yhden maan vaatimuksesta, se voisi johtaa helposti siihen, että muutkin jäsenmaat alkaisivat esittää omia vaatimuksiaan tai näkemyksiään siitä, miten EU:ta pitäisi uudistaa.

- Silloin ajaudumme jälleen hyvin pitkään prosessiin ja seurauksena voisi olla useita kansanäänestyksiä eri jäsenmaissa, Jokela sanoo.

Suuret jäsenmaat voivat joutua napit vastakkain

Cameron ei ole kertonut tarkkaan, mistä kaikesta Britannia haluaisi EU:n kanssa neuvotella.

- Viime aikoina Britannia on puhunut EU:n sisäisistä maahanmuuttovirroista. Britanniaanhan on tullut paljon työntekijöitä muun muassa Itä-Euroopasta.

Britannia on tärkeä jäsenmaa, jolla on suuri painoarvo EU:ssa ja jonka mielipiteitä kuunnellaan, Jokela sanoo. - Toisaalta viime vuosina muut suuret jäsenmaat ovat myös asettaneet selkeitä rajoja sille, mistä ei olla valmiita tinkimään.

Jokelan mukaan esimerkiksi Saksalle tällainen kynnyskysymys on ihmisten vapaa liikkuvuus.

- Sitä pidetään unionin yhtenä perusvapautena, johon ei haluta puuttua ainakaan perussopimusten tasolla. Voi kuitenkin olla, että sille ja siitä koituville ongelmille voidaan tehdä jotain nykysopimusten puitteissa.

Jos britit päätyvät lopulta äänestämään EU-jäsenyydestä, lopputulosta on Jokelan mukaan vaikea veikata. Jäsenyyden kannatus vaihtelee alueittain paljon: esimerkiksi Skotlannissa se on suurempaa kuin Englannissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Yhdysvallat: Israel ei ole hylännyt suunnitelmiaan liittää osia palestiinalaisalueista itseensä

Britannia ottaa uudelleen käyttöön karanteenin Ranskasta ja Hollannista tuleville – arvioiden mukaan Ranskassa lomailee puoli miljoonaa brittiä

Libanon julisti Beirutiin kahden viikon poikkeustilan – ihmisoikeusjärjestö pelkää mielenosoitusten tukahduttamista

Valkovenäläismies STT:lle: Valtion median toimittajat irtisanoutuvat ja tehtaat lakkoilevat historiallisessa protestiliikkeessä Valko-Venäjällä

Presidentti Trumpin yllätysilmoitus: Israel ja Arabiemiraatit sopivat suhteidensa normalisoimisesta

Ranska lisäsi sotilasvoimaansa Välimerellä Kreikan ja Turkin kiistelyn takia

Tutkimus: Koronaa on yritetty hoitaa esimerkiksi metanolilla ja kamelin virtsalla – yli 800 ihmistä kuollut ja tuhansia joutunut hoitoon alkuvuonna väärän tiedon takia

Venäläismedia kertoo huhuista, joiden mukaan presidentti Lukashenko valmistelee kiireistä esiintymistä kansalaisille – vahvistamaton tieto peräisin viestisovelluksesta

Brasilian Paranan osavaltio pääsi sopimukseen koronarokotteesta Venäjän kanssa

Kreikan Khiosin saaren turvapaikanhakijoiden vastaanottoleirillä ensimmäinen koronavirustartunta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.