Britannian parlamentti pääsi keskustelemaan brexitistä

Britannian parlamentissa ryhdyttiin tiistaina käsittelemään lakiesitystä, jonka perusajatusta enemmistö kansanedustajista vastustaa mutta aikoo silti äänestää esityksen puolesta.

Kyseessä on hallituksen niukka, vain 143 sanan pituinen esitys, jonka mukaan Britannian aloittaa neuvottelut EU:sta eroamiseksi Lissabonin sopimuksen 50. artiklan mukaisesti. Hallitus ei tuonut esitystä parlamenttiin vapaaehtoisesti vaan vasta korkeimman oikeuden päätöksen velvoittamana.

EU:ssa pysymistä kannattaneet kansanedustajat eivät kuitenkaan tohdi kyseenalaistaa viime kesän kansanäänestyksen tulosta. Pääministeri Theresa Mayn mukaan kyse on siitä, kunnioittavatko parlamentaarikot kansan tahtoa.

– Tässä ei ole kyse siitä, pitäisikö Britannian lähteä EU:sta vai ei, tai miten eron pitäisi tapahtua. Tässä on yksinkertaisesti kyse jo tehdyn päätöksen toimeenpanosta, kuvaili ministeri David Davis lakiesitystä.

Esityksen läpimeno alahuoneessa on varmaa. Esimerkiksi opposition työväenpuoluetta johtava Jeremy Corbyn on luvannut tukea sitä. Yksittäisten kansanedustajien taholta on kuitenkin odotettavissa myös protestiääniä ja muutosehdotuksia.

 

Ajoissa EU-huippukokoukseen maaliskuussa?

Epäilyjä EU-eron järkevyydestä on vahvistanut pääministeri Mayn ilmoitus, että hallitus tavoittelee niin kutsuttua "kovaa brexitiä" eli Britannian lähtöä EU:n sisämarkkinoilta. Skotlannissa ja Pohjois-Irlannissa puolestaan ollaan pahoillaan siitä, että niiden alueparlamentit eivät pääse vaikuttamaan prosessiin.

Normaaliin lakiesitykseen verrattuna brexit-esitys saa pikakäsittelyn – alahuone äänestää siitä jo viikon kuluttua. Ylähuoneeseen esitys menee 20. helmikuuta ja hallitus on toivonut päätöstä 7. maaliskuuta mennessä. Tällöin May voisi ilmoittaa EU:lle neuvottelujen käynnistämisestä huippukokouksessa 9.–10. maaliskuuta.

Lissabonin sopimuksessa eroneuvottelujen kestoksi on määritetty enintään kaksi vuotta. EU-komissio on kuitenkin ilmoittanut, että ne täytyy saada päätökseen lokakuuhun 2018 mennessä.

 

Uutista korjattu 31.1. kello 18:52. Corbynin etunimi, on. Jeremy, ei James

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.