Britannian parlamentti torjuu ajatuksen brexitistä ilman erosopimusta –  haluaa avata EU-erosopimuksen uudelleen

Britannian parlamentti torjuu ajatuksen, että maa jättäisi Euroopan unionin ilman erosopimusta. Parlamentin alahuone hyväksyi tämän sisältöisen esityksen tiistai-iltana äänin 318–310.

Parlamentti äänesti illan aikana useista vaihtoehdoista, miten edetä brexitin kanssa.

Kansanedustajien enemmistö haluaa myös avata uudelleen neuvottelut EU-erosopimuksesta. Parlamentti toivoo, että Irlannin rajaa koskeva hätäjärjestely korvattaisiin vaihtoehtoisilla järjestelyillä. Tätä mieltä oli 317 kansanedustajaa ja vastaan 301.

Pääministeri Theresa May kannusti parlamenttia hyväksymään muutosesityksen. Hän toivoi vahvaa mandaattia, jotta hänellä olisi neuvotteluvoimaa keskusteluissa EU:n kanssa.

EU on suhtautunut hyvin varauksella sopimuksen avaamiseen. Juuri ennen äänestystä Ranskan presidentti Emmanuel Macron kommentoi julkisuudessa, että sopimus ei ole avattavissa.

Hätäjärjestely eli backstop oli isoimpia perusteluita sille, että EU:n ja Britannian neuvottelema erosopimus tyrmättiin Britannian parlamentissa kaksi viikkoa sitten. Sopimus hylättiin niin hallituspuolue konservatiivien kuin opposition äänin.

–  Meillä on mahdollisuus näyttää EU:lle mitä tarvitaan, jotta sopimus menee läpi tässä talossa, May patisti ennen äänestystä.

Uusi pettymys Brysselistä?

EU-johtajat ovat toistelleet, ettei erosopimusta avata, vaan sopimus on paras mahdollinen.

Jo joulukuussa May joutui lähtemään Brysselistä tyhjin käsin, kun EU-johtajat torjuivat ehdotuksen erosopimuksen avaamisesta.

Katseet kääntyvät keskiviikkona EU-parlamenttiin, jossa muun muassa komission johto arvioi iltapäivällä brexitin seuraavia askeleita.

Uutistoimisto Bloomberg kertoi tiistaina EU-lähteeseensä viitaten, että EU-maat eivät avaisi neuvotteluita uudelleen.

Moni brittiparlamentaarikko ihmettelikin, miten pääministeri aikoo kääntää EU-kollegoidensa päät. May myönsi, että EU:ssa on vähän haluja sopimuksen avaamiseen, mutta toivoi siksi selkeää viestiä parlamentilta.

–  Maailma tietää, mitä tämä talo ei halua. Tänään meidän on lähetettävä viesti siitä, mitä me haluamme.

Turvaisivatko tekniset ratkaisut avoimen rajan?

Parlamentin enemmistö hyväksyi tiistaina muutosesityksen, jonka mukaan maan pitäisi neuvotella Euroopan unionin kanssa niin sanotun Irlannin hätäjärjestelyn poistamisesta.

Hätäjärjestely eli niin sanottu backstop korvattaisiin "vaihtoehtoisilla järjestelyillä", joilla on tarkoitettu aiemmin teknisiä ratkaisuja.

EU ja Britannia ovat sopineet, että poliittisesti herkkä raja pidetään ilman näkyviä rajaesteitä. Erimielisyys koskee sitä, miten tämä tehtäisiin.

Erosopimukseen on nyt kirjattu hätäjärjestely, jonka mukaan Britannia pysyy tulliliitossa EU:n kanssa, ja Pohjois-Irlannissa noudatetaan keskeisiä sisämarkkinoiden sääntöjä.

Tekniset ratkaisut eivät ole uusi idea, vaan niitä harkittiin jo eroneuvotteluiden aikana.

Alahuone ei tällä kertaa äänestänyt erosopimuksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä. Parlamentille tarjoutuu tähän mahdollisuus vielä myöhemmin.

Sopimus tuodaan parlamenttiin Mayn mukaan niin pian kuin mahdollista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Sipilä toivoo Suomen Nato-kannan säilyvän entisellään seuraavalla hallituskaudella

Uusimmat

Ulkomaat

Armeijan komentaja: USA saattoi ampua alas kaksi Iranin lennokkia viime viikolla

Robert Mueller raottaa sanaista arkkuaan Venäjä-tutkinnasta – odotettavissa ei kuitenkaan jymy-yllätyksiä

Malissa itsemurhaisku rauhanturvatukikohtaan – viisi virolaista, yksi ranskalainen ja kaksi malilaista loukkaantui

EU uhkaa Yhdysvaltoja 35 miljardin vastatulleilla, jos se asettaa tuontitulleja euroautoille

Ulkoministeri Haavisto Britannian uudesta pääministeristä: "Linjat ratkaisevat, en jakele tyylipisteitä"

Britannian johtoon astuu mies, joka tuhlasi pormestarina miljoonia veropuntia, hankki lapsen avioliiton ulkopuolella ja kokeili nuorena kokaiinia

Espanjan pääministeri hävisi ensimmäisen luottamusäänestyksen

Väistyvä May onnitteli seuraajaansa Johnsonia sosiaalisessa mediassa, Trump pysyi lyhytsanaisena – Iranin pääministeri yhtyi onnitteluihin keskellä vellovaa tankkerikiistaa

Venäjä-tutkintaa johtanut Robert Mueller astuu viimein Yhdysvaltain kongressin kuultavaksi – demokraatit toivovat saavansa lisänäyttöä Trumpin väitetyistä rikoksista

"Tiananmenin teurastaja" Li Peng on kuollut – mielenosoitusten väkivaltainen tukahduttaminen jäi ikuiseksi tahraksi ex-pääministerin harteille

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.