Britanniassa alkaa Boriksen aika – Johnson vei odotetusti paikan puolueen ja maan johdossa

Jos ulkoministeri Jeremy Hunt olisi voittanut konservatiivipuolueen jäsenäänestyksen, harvalukuinen joukko vedonlyöjiä olisi rikastunut reilusti. Ennakkosuosikki Boris Johnsonin etumatka kilpajuoksussa Britannian pääministerin virka-asunnolle Downing Street 10:een oli niin valtava, että Huntin mahdollisuudet voittoon näyttivät olemattomilta niin puolueen jäsenille tehdyissä kyselyissä kuin vedonlyöntitoimistojen listauksissakin.

Johnsonin voitto varmistui tänään, kun jäsenäänestyksen tulokset julkistettiin. Johnson vei äänistä yli 92  000, ja Huntin saaliiksi jäi vajaat 47  000 ääntä. Noin 500 ääntä hylättiin.

Valtikkaa on määrä vaihtaa väistyvän pääministerin Theresa Mayn kanssa huomenna keskiviikkona. Heti uusi pomo ei kuitenkaan joudu hikoilemaan täysillä, sillä torstaina parlamentin alahuone poistuu kesätauolle, joka jatkuu syyskuulle asti.

Harakka povaa vipinää eurooppalaiseen perheeseen

Työministeri Timo Harakka (sd.) odottaa mielenkiinnolla keskiviikkoista matkaansa Brysseliin kuullakseen, millaisia toivon tai epätoivon hetkiä Boris Johnsonin valinta Britannian pääministeriksi Euroopan parlamentissa aiheuttaa.

–  Joka tapauksessa Johnsonilla tai ilman brexit on aiheuttanut ja tulee aiheuttamaan eurooppalaisessa perheessämme aikamoista vipinää, Harakka sanoo.

Hänen oman arvionsa mukaan vaihtoehtoja on kaksi.

–  Joko niin, että Johnson pitää kiinni siitä, mitä hän on luvannut, josta aiheutuu erittäin myrskyisiä aikoja sekä Britannialle että Euroopalle. Tai sitten hän alkaa hiukan tasoitella näkemyksiään ja olla kompromissialttiimpi. Silloin tässä on mahdollisuus, että mitään kovin turbulenttia ei edessä olekaan.

Harakka esittelee keskiviikkona Suomen EU-puheenjohtajakauden painopisteitä Euroopan parlamentin työllisyyden ja sosiaaliasioiden valiokunnassa yhdessä sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen (vas.) kanssa.

Kapulana Mayn brexit-rattaissa

May ilmoitti erostaan toukokuussa, kun hänen tilanteensa puolueen ja hallituksen johdossa kävi tukalaksi solmuun menneen EU-eroprosessin vuoksi. Parlamentin alahuone hylkäsi toistuvasti Mayn erosopimuksen, mikä aiheutti viivästyksiä eroon.

Valintansa jälkeen pitämässään lyhyessä puheessa Johnson kiitteli Mayta vuolaasti ja sanoi Mayn hallituksessa toimimisen olleen kunnia. Äänensävy oli hyvin erilainen kuin hallitusministerinä, jossa Johnson oli yksi kapuloista Mayn rattaissa. Hän toimi Mayn hallituksen ulkoministerinä kaksi vuotta, kunnes erosi vuosi sitten heinäkuussa vastustuksena pääministerin brexit-strategialle.

Monet näkivät Johnsonin ulkoministerin pestin Mayn pyrkimyksenä pitää vihollisensa lähellä, mutta Johnson marssi pestistä pihalle vain hieman brexit-ministeri David Davisin irtisanoutumisen jälkeen.

Monta skandaalia takana - entä edessä?

Johnsonin ulkoministeriaikaa leimasivat monenlaiset skandaalit ja möläytykset, ja ajatushautomo Chatham House kutsuikin tätä huonoiten pärjänneeksi ulkoministeriksi toisen maailmansodan jälkeisessä Britanniassa.

Johnson huomautti myös puheessaan tietävänsä, että monet kyseenalaistavat häntä äänestäneiden konservatiivien päätöksen viisauden. Hän leukaili, että jotkut äänestäjätkin saattavat nyt miettiä, mitä ovat tehneet.

Tuore puoluejohtaja kertoi myös lukeneensa aamun Financial Timesista, ettei kenelläkään aloittavalla johtajalla ole aiemmin ollut edessään näin pelottavia olosuhteita. Hän kuitenkin korosti, että tavoitteissa voidaan onnistua ja EU:n kanssa voidaan luoda suhde, joka perustuu sekä molemminpuoliseen kunnioitukseen että haluun hallita omaa maata demokraattisesti.

–  Me yhdistämme tämän maan uudelleen, Johnson julisti puheessaan.

Johnson on vannonut hoitavansa EU-eron maaliin joko sopimuksen kanssa tai ilman, mutta konkreettiset keinot eivät ole tiedossa. Hän on sanonut pyrkivänsä neuvottelemaan erosopimuksen EU:n kanssa uudelleen, vaikka EU on toistuvasti todennut, ettei sopimukseen enää kajota.

Viime viikolla järjestetyssä kampanjatilaisuudessa Johnson vierittikin syytä EU:n niskoille toteamalla, että Britannian sopimukseton ero olisi osin EU:n joustamattomuuden aiheuttamaa.

EU-piikittely alkoi jo kauan sitten

Johnson on koko ajan markkinoinut itseään niin Britannian keinona päästä irti EU:sta kuin brexitin takia erimielisyyksiin ajautuneen konservatiivipuolueen pelastajana. Kaikkialla hän ei kuitenkaan onnistunut vakuuttamaan väkeä, ja kampanjan aikana Johnson muun muassa vältteli toimittajien kysymyksiä, jätti osan väittelyistä väliin ja osoitti tietämättömyytensä esimerkiksi kansainvälisen GATT-kauppasopimuksen sisällöstä.

Johnson oli brexit-kansanäänestyksen alla yksi eroa kannattavan Leave-leirin näkyvimmistä hahmoista. Hän tosin aloitti EU:n parjaamisen jo kauan ennen koko eroprosessia, sillä Daily Telegraphin Brysselin-kirjeenvaihtajana työskennellessään Johnson levitti monenlaisia myyttejä EU-sääntelystä.

Konservatiivipuolueen ollessa oppositiossa Johnson sai potkut varjoministerin paikalta jäätyään kiinni valehtelusta. Skandaaleista huolimatta hänet valittiin kahteen otteeseen Lontoon pormestariksi.

Koko kansan tuen osoittaminen vaatisi vaaleja

Puoluejohtajan ja siten pääministerin valintaan osallistuivat äänestyksessä vain konservatiivipuolueen jäsenistö. Jos Johnson haluaa mandaatin asemalleen koko kansalta, hänen on järjestettävä ennenaikaiset vaalit.

Vaalien järjestäminen vaatisi joko tuen kahdelta kolmasosalta parlamentin alahuoneesta tai hävityn luottamusäänestyksen.

May yritti vahvistaa omaa brexit-mandaattiaan järjestämällä ennenaikaiset parlamenttivaalit kesäkuussa 2017. Konservatiivipuolue kuitenkin menetti tuolloin paikkoja alahuoneessa, ja Mayn oli ryhdyttävä hallitusyhteistyöhön pohjoisirlantilaisen demokraattisen unionistipuolueen DUP:n kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Yhdysvaltain ja Kiinan kiista kärjistymässä entisestään: ulkoministeri Pompeo kutsui Kiinan aluevaatimuksia laittomiksi, Kiina syyttää Yhdysvaltoja alueellisen rauhan horjuttamisesta

Salainen kirjeenvaihto valottaa tarinaa Australian "suurimman poliittisen ja perustuslaillisen kriisin" takana: Kuningatar Elisabet tiesi, että kenraalikuvernööri harkitsi pääministerin syrjäyttämistä 1970-luvulla

Yhdysvalloissa 5,4 miljoonaa ihmistä menetti sairausvakuutuksen koronapandemian seurauksena, käy ilmi tuoreesta arviosta

Ulkoministeri Haavisto toivoo Puolan presidentin huomioivan myös vähemmistöön jääneiden kannat

EU-maa Puola on matkalla kohti yhä autoritaarisempaa ja jakautuneempaa valtiota, uskoo asiantuntija – "Tämänkaltaista järjestelmää ei enää äänestetä kumoon"

Nelson Mandelan diplomaattitytär Zindziswa Mandela kuoli – "Hän palveli Etelä-Afrikkaa hyvin"

Puolan vaaleja leimasivat vaalitarkkailijoiden mukaan vihamielisyys ja median puolueellisuus

WHO: Pandemiasta ei palata lähitulevaisuudessa "vanhaan normaaliin" – "Tästä pandemiasta ei ole oikotietä ulos"

Lähes 10 miljoonaa lasta ei välttämättä palaa kouluun koronarajoitusten jälkeen, arvioi järjestö

Ovensuukysely: Duda kasvattaa niukkaa johtoaan Puolan presidentinvaaleissa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.