Britanniassa ennenaikaiset parlamenttivaalit

Britanniassa pidetään ennenaikaiset parlamenttivaalit 8. kesäkuuta, kertoo Britannian pääministeri Theresa May.

– Vaalit on pidettävä, ja ne on pidettävä nyt. Meillä on nyt ainutkertainen tilaisuus saada tämä tehdyksi ennen kuin yksityiskohtaiset keskustelut alkavat, May sanoi viitaten brexitiin.

Pääministerin mukaan Britannia tarvitsee vakautta, varmuutta ja vahvaa johtajuutta EU-kansanäänestyksen jälkeen.

– Tämä maa on yhdistynyt, mutta Westminster ei ole. Olen päättänyt, että ainut tapa taata vakaus ja turvallisuus tuleviksi vuosiksi on pitää nämä vaalit, May jatkoi.

Pääministerin kanslia oli ennen tätä toistuvasti kiistänyt tiedot, joiden mukaan vaalit pidettäisiin ennen niiden määräaikaa vuonna 2020.

Ennenaikaiset vaalit voidaan järjestää, jos kaksi kolmannesta alahuoneen jäsenistä kannattaa ehdotusta.

Vaaleista äänestetään alahuoneessa huomenna.

Corbyn kannattaa vaaleja

Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn ilmoitti kannattavansa ennenaikaisia vaaleja.

– Olen tyytyväinen pääministerin päätökseen antaa briteille mahdollisuus äänestää hallituksesta, joka panee enemmistön edut ensimmäiseksi.

Guardianissa julkaistussa lausunnossa Corbyn sanoo, että työväenpuolue aikoo tarjota vaihtoehdon nykyhallitukselle, joka hänen mukaansa on epäonnistunut talouden uudelleenrakentamisessa, laskenut kansan elintasoa ja tehnyt vahingollisia leikkauksia koulutukseen ja terveydenhuoltoon.

Corbyn on jo aikaisemmin kertonut, että puolue kannattaa ennenaikaisia vaaleja.

 

May: Ei paluuta brexitistä

 

Guardianin mukaan May sanoi vaaleja koskevassa ilmoituksessaan, että Britannia on jättämässä EU:n eikä siitä voi olla paluuta. Hänen mukaansa hallitus on oikeilla raiteilla suunnitelmassaan Britannian ja Euroopan uudesta suhteesta. Haluamme EU:n ja Britannian välille syvän ja erityisen kumppanuuden ja että Britannia saa itse määrätä suunnastaan maailmassa, May sanoi.

– Se tarkoittaa, että saamme takaisin kontrollin omasta rahasta, omista laeistamme ja omista rajoistamme sekä että voimme tehdä kauppasopimuksia vanhojen ystävien ja uusien kumppaneiden kanssa ympäri maailmaa.

 

Uutista täydennetty 18.4. kello 14:19.

Sipilä Britannian vaali-ilmoituksesta: Ei muuta brexit-prosessia

EU: Britannian vaalit eivät muuta brexit-suunnitelmia