Britanniassa ja Hollannissa äänestetään jo tänään EU-vaaleissa – tuloksia ei ole luvassa ennen sunnuntaita, jolloin suurin osa jäsenmaista äänestää

Euroopan parlamentin vaalit alkavat tänään Britanniasta ja Hollannista. Suurimmassa osassa unionin jäsenmaita, kuten Suomessa, eurovaalipäivä on vasta sunnuntaina. Aikaisemmin äänestäneiden maiden tuloksia ei julkisteta ennen kuin kaikki ovat äänestäneet.

Ennen sunnuntaita EU-vaalit pidetään myös Irlannissa, Tshekissä, Latviassa, Maltalla ja Slovakiassa.

Britannia joutui järjestämään EU-vaalit, vaikka maan piti erota unionista jo maaliskuun lopussa. Britit valitsevat Euroopan parlamenttiin 73 jäsentä.

Jos brexit lopulta toteutuu, Britannian europarlamentaarikot eivät ota paikkojaan vastaan tai poistuvat EU-parlamentista. Britannian edustajanpaikoista 27 jaetaan muille jäsenmaille, joista Suomi saa yhden lisäpaikan. Samalla EU-parlamentin koko pienenee nykyisestä 751 edustajasta 705:een.

Mielipidetiedustelujen perusteella Britannian perinteiset pääpuolueet konservatiivit ja työväenpuolue ovat kärsimässä EU-vaaleissa suurtappion. Kyselyiden selvää ykköspaikkaa pitää tiukkaa EU-eroa vaativan Nigel Faragen Brexit-puolue. Toisena ovat Britannian pysymistä EU:n jäsenenä kannattavat liberaalidemokraatit ennen työväenpuoluetta.

Erityisesti pääministeri Theresa Mayn konservatiivien kannatus on kyselyiden perusteella romahtamassa, ja puolue saattaa saada vain alle 10 prosenttia äänistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Syyttäjä epäilee Jersey Cityn ampumavälikohtauksen motiivia antisemitistiseksi

Britannia jännittää konservatiivien enemmistöä historiallisissa brexit-vaaleissa

Asiantuntija: Israelissa ollaan poliittisessa umpikujassa, josta ei päästä eteenpäin – "Takana ovat sekä järjestelmän rakenteelliset ongelmat että Netanjahun asema"

Venäjän ainoalla lentotukialuksella syttyi tulipalo – Amiraali Kuznetsov on ollut jo pitkään korjattavana Murmanskissa

Venäjä karkottaa kaksi saksalaisdiplomaattia vastavetona Saksan tekemille karkotuksille, Berliini varoitti mahdollisista lisätoimista

Zelenskyin tähdittämästä komediasarjasta leikattiin Putinia koskeva vitsi pois Venäjällä

Onnellisuus-29ideologiastaan tunnettu Bhutan saa tuloja vesivoimasta ja turismista – hyvinvointi jakautuu yhä epätasaisesti

Merestä löydetyt osat kuuluvat kadonneeseen chileläiskoneeseen

Harvey Weinstein päässyt 25 miljoonan dollarin sopuun häntä seksuaalirikoksista syyttävien kanssa – sopimus vapauttaisi Hollywood-mogulin lähes kaikista syytöksistä

Äänestys alkoi Britanniassa – "Kuvitelkaa, kuinka ihanaa olisi istua kalkkunaillalliselle tänä jouluna brexit ratkaistuna"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.