Brittikansanedustajat äänestänevät keskiviikkona brexit-vaihtoehdoista –  konservatiiviedustaja Letwinin aloite meni läpi

Brittikansanedustajat puoltavat sitä, että parlamentin alahuone voi keskiviikkona pitää suuntaa-antavia äänestyksiä brexit-vaihtoehdoista.

Aloite meni läpi 27 kansanedustajan enemmistöllä. Muun muassa CNN:n mukaan aloitetta puolsi useampi kansanedustaja kuin ennakoitiin.

Alahuoneen valtaa brexitissä kasvattavan aloitteen takana oli konservatiiviedustaja Oliver Letwin.

Britannian hallitus oli ennen äänestystä pyytänyt, että kansanedustajat vastustaisivat aloitetta.

Keskiviikkona saatetaan äänestää pääministeri Theresa Mayn sopimuksen lisäksi muun muassa brexitin perumisesta, uudesta kansanäänestyksestä, Mayn sopimuksesta tulliliitolla, Mayn sopimuksesta tulliliitolla ja markkinoille pääsyllä sekä vapaakauppasopimuksesta, jollainen on Kanadalla.

Tulokset eivät ole kuitenkaan sitovia, eikä hallitus ole velvollinen seuraamaan niitä, vaikka enemmistö olisikin jonkin ehdotuksen takana.

Britannian hallituksessa tulosta ei otettu ilolla vastaan. Pian äänestyksen jälkeen kolmen ministerin kerrotaan eronneen ja hallitus kuvaili tulosta pettymykseksi.

Hallituksen tiedotteen mukaan aloite kääntää ympäri demokraattisten instituutioiden tasapainon ja on tulevaisuutta ajatellen vaarallinen ja arvaamaton ennakkotapaus.

Hallitus lisäksi vaatii tiedotteessa realismia ja painotti, että kaikista vaihtoehdoista pitää neuvotella EU:n kanssa.

Britannian on ollut määrä erota EU:sta tämän viikon perjantaina

May ilmoitti aiemmin, että ei tuo Britannian ja EU:n neuvottelemaa sopimusta Britannian EU-erosta vielä uuteen äänestykseen. Sopimuksella ei ole hänen mukaansa vieläkään riittävästi kannatusta parlamentissa. Parlamentissa puhunut May toivoo, että tilanne muuttuisi viikon mittaan.

– Jatkan keskusteluja eri puolueita edustavien kollegoiden kanssa rakentaakseni tukea, jotta voisimme äänestää tällä viikolla, May sanoi.

Britannian on ollut määrä erota EU:sta tämän viikon perjantaina. EU on tarjoutunut lykkäämään eroa 22. toukokuuta saakka, jos Britannian parlamentti vastoin odotuksia hyväksyy erosopimuksen tämän viikon aikana. Jos sopimusta ei hyväksytä, lykkäystä on luvassa vain 12. huhtikuuta saakka.

EU-komissio: Unioni on valmistautunut brexitiin ilman siirtymäaikaa

Euroopan unioni on saanut loppuun valmistautumisensa Britannian sopimuksettoman EU-eron varalle, kertoo EU-komissio tiedotteessaan. Kova brexit ei ole toivottava lopputulos, mutta komission mukaan näyttää yhä todennäköisemmältä, että Britannia eroaa ilman sopimusta 12. huhtikuuta.

Komissio kehottaa kaikkia EU:n kansalaisia ja yrityksiä ottamaan selvää kovan brexitin seurauksista ja varustautumaan niiden varalle. Sopimuksettoman eron tapauksessa Britanniasta tulisi heti unionin ulkopuolinen kolmas maa ilman siirtymäaikoja.

– Se aiheuttaa ilmiselvästi merkittäviä häiriöitä kansalaisille ja yrityksille, komissio toteaa.

EU:n ja Britannian suhdetta hoidettaisiin kovan eron jälkeen kansainvälisen oikeuden ja Maailman kauppajärjestön WTO:n sääntöjen puitteissa. Tämä merkitsisi muun muassa rajamuodollisuuksien paluuta.

– EU:n on ryhdyttävä soveltamaan välittömästi sääntöjään ja tullimaksuja rajoillaan Britannian kanssa, komissio toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.