Brittilehti kehotti tilaajiaan äänestämään konservatiiveja

Brittilehti The Daily Telegraph lähetti kaikille tilaajilleen sähköpostin, jossa se kehotti äänestämään konservatiiveja, kertoo The Guardian. Vaikka lehdet ottavat Britanniassa herkemmin kantaa politiikkaan kuin Suomessa, on arvostetun lehden toiminta poikkeuksellista jopa brittien mittakaavassa.

Lehti käytti tilaajarekisteriään ristiriitaisen vastaanoton saaneen viestin lähettämiseen. Päätoimittaja Chris Evansin allekirjoittamassa viestissä oli äänestysohjeen lisäksi linkki päivän pääuutiseen, jonka otsikkoon on nostettu konservatiivipuolueen johtajan David Cameronin sitaatti: "Älä tee sellaista, mitä tulet katumaan".

Samaisessa viestissä oli linkki ilmaiseen 45 päivän digitilaukseen.

Äänestäminen Britannian vuosiin tasaväkisimmissä parlamenttivaaleissa alkoi aamulla. Vaalihuoneistot sulkeutuvat puolilta öin Suomen aikaa, ja lopulliset tulokset saadaan huomenna.

Konservatiivit ja työväenpuolue ovat olleet kyselyissä rinta rinnan. Kummankaan ei ennusteta saavan enemmistöä parlamenttiin, mikä vaikeuttaa hallituksen muodostamista.

Britannian vaalitulosta jännitetään myös muualla Euroopassa

Vaaleja seurataan jännittyneinä myös muualla Euroopassa. Tulosta voi pitää ilmapuntarina, joka antaa viitteitä Britannian asemasta Euroopassa.

Pienpuolueet näyttävät olevan tulevissa hallitusneuvotteluissa avainasemassa. Huomio kohdistuu etenkin Skotlantiin, jossa Skotlannin kansallispuolue SNP on rynnimässä murskavoittoon.

Tilanne on kiusallinen työväenpuolueelle, koska Skotlanti on ollut vuosikymmenien ajan labourin sydänmaata. Labour on perinteisesti saanut leijonanosan Skotlannin 59:stä kansanedustajan paikasta. Kyselyjen mukaan tilanne muuttuu nyt radikaalisti.

- En usko, että labour pyyhkiytyy kartalta aivan kokonaan, mutta he säilyttävät vain muutaman paikan, ennakoi kulttuuripolitiikan tutkija Gerry Hassan STT:lle Glasgow'ssa.

Ukip taistelee tietään Westminsteriin

Myös Britannian itsenäisyyspuolue Ukip taistelee tietään Westminsteriin. EU-vastaisella ja tiukkaa maahanmuuttolinjaa ajavalla puolueella on vain kaksi kansanedustajaa. Syynä on pitkälti Britannian vaalijärjestelmä, joka suosii kahta pääpuoluetta.

Ukipin kannatus on hieman laskenut vaalikampanjan aikana. Puolueelle ennakoidaan noin 13 prosentin kannatusta. Viime kevään EU-vaaleissa Ukip teki historiaa noustuaan ensi kertaa suurimmaksi puolueeksi kansallisissa vaaleissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.