Palokunta päästettiin terrori-iskun pelastustöihin miltei kaksi tuntia myöhässä: "Täydellinen kommunikaatiokatkos"

Katkos viranomaisten kommunikaatiossa viivästytti palokunnan saapumista Britanniassa Manchester-areenalla toukokuussa tapahtuneen terrori-iskun pelastustöihin. Tämä käy ilmi Manchester Evening News -lehdelle vuodetuista asiakirjoista. Tietokatkosta kertoo myös BBC.

Asiakirjojen mukaan Manchesterin alueen palokuntajohto sai tietää pommin räjähdyksestä vasta 35 minuuttia tapahtuman jälkeen. Viranomaisjohto noudatti määräyksiä, joiden mukaan palokuntaa ei lähetetä paikalle, ennen kuin uuden iskun uhka on saatu rajattua pois. Tieto siitä, ettei terroriuhkaa enää ollut, saavutti palokunnan asiakirjojen mukaan vasta noin kaksi tuntia iskun jälkeen.

– Kyseessä oli täydellinen kommunikaatiokatkos, Manchester Evening Newsin paloviranomaislähde kertoo.

– Poliisi ei puhunut meille. Palolaitos jätettiin kuin mustaan aukkoon vailla informaatiota. Poliisi ja ambulanssipalvelut lähtivät paikalle pommin räjähdyksen jälkeen. Me noudatimme ohjeistuksia ja jäimme jälkeen, lähde sanoo.

 

Palomies: Pelastajat olisivat halunneet auttaa aikaisemmin

 

Pelastustöihin osallistunut palomies kertoo BBC:lle, että pelastajat olisivat halunneet auttaa aikaisemmin.

– En halua ihmisten ajattelevan, ettemme halunneet tai että olisimme pelänneet mennä (paikalle), meitä esti viranomaisjohto, palomies kertoo BBC:lle nimettömänä.

Manchesterin alueen palolaitosviranomaiset ovat kieltäytyneet kommentoimasta tietoa kommunikaatiokatkoksesta ennen kuin virallinen sisäinen tutkinta pelastustöiden etenemisestä on saatu päätökseen.

Silminnäkijät ovat aiemmin kertoneet medialle, että osa vakavasti haavoittuneista terrori-iskun uhreista sai ammattilaisapua vasta yli tunnin kuluttua iskusta.

Itsemurhapommittaja iski Manchester-areenalle toukokuussa tappaen 22 ihmistä ja haavoittaen satoja. Uhrit olivat poistumassa pop-konsertista.