Brittimedia ennakoi Mayn vievän konservatiivit maanvyörymävoittoon

Britanniassa parlamentin alahuone äänestää tänään ennenaikaisista parlamenttivaaleista. Esityksen läpimeno on lähes pomminvarmaa, sillä myös työväenpuolue kannattaa vaaleja.

Pääministeri Theresa May ilmoitti eilen, että mahdolliset vaalit pidetään 8. kesäkuuta.

Brittimedian mukaan May olisi viemässä konservatiiveja kohti maanvyörymävoittoa. Tuoreiden mielipidemittausten mukaan konservatiivien etumatka sisäisten riitojen repimään työväenpuolueeseen olisi peräti 20 prosenttiyksikköä.

Työväenpuolueen ongelmana on ollut ennen kaikkea sen erittäin tempoileva brexit-linja. Tähän saakka työväenpuolue on kannattanut konservatiivien brexit-politiikkaa, mutta on samalla vaatinut hallitusta säilyttämään vahvat taloussuhteet EU:hun.

– Tämä ei ole vakuuttanut maan pohjoisosan peruskannattajia, jotka olivat brexitin takana. Paha kyllä, kaupunkien liberaaleja äänestäjiäkään ei näin miellytetä, mietti politiikan tutkija Eliza Filby.

Konservatiiveilla on tällä hetkellä 330 paikkaa 650-paikkaisessa parlamentin alahuoneessa. Työväenpuolueella paikkoja on 229.

 

"Emme halua olla haavoittuvia"

 

Mayn on arvioitu hakevan vaaleilla juuri vahvaa selkänojaa brexit-neuvotteluihin. Tähän May itsekin vetoaa tuoreessa haastattelussa. Mayn mukaan brexitistä neuvottelu kiivaan vaalikamppailun lomassa voitaisiin tulkita Euroopassa heikkoudeksi.

– Eurooppalaiset voisivat ajatella, että olemme tuolloin haavoittuvia, ja näin pyrkiä painostamaan meitä. Vaalien jälkeen pystymme toimimaan vapaammin, May perusteli Sun-lehden haastattelussa.

Jos parlamentti hyväksyy tänään ennenaikaiset vaalit, se hajotetaan 3. toukokuuta. Saarivaltion vaalikamppailu alkaisi näin vain muutamia päiviä sen jälkeen kun EU:n johtajien on määrä kokouksessaan lyödä lukkoon unionin brexit-strategia. Brexit-neuvottelujen on taas tarkoitus alkaa kesäkuussa.

Jos Britanniassa pidetään kesäkuussa vaalit, olisivat ne jo neljännet sitten vuoden 2015. Parlamenttivaalien lisäksi uurnilla on käyty ottamassa kantaa brexitiin ja Skotlannin itsenäisyyteen.