Brittipopulisti Nigel Farage joutuu taistelemaan parlamenttipaikasta

Populistijohtaja Nigel Faragen vaalipiiri Kaakkois-Englannissa on Britannian parlamenttivaalien seuratuimpia taistelukenttiä. Maan pääpuolueet eli konservatiivit ja työväenpuolue labour pyrkivät kaikin keinoin estämään Faragen pääsyn parlamenttiin.

- Tämä on tiukka kilpailu kolmen ehdokkaan välillä, sanoo John Matterface STT:lle labourin puoluetoimistolla Ramsgaten pikkukaupungissa.

Farage on ilmoittanut eroavansa EU-vastaisen Ukip-puolueen johdosta, jos hän ei pääse läpi. Kyseessä on seitsemäs kerta, kun Farage yrittää parlamenttiin.

Kyselyissä Farage on ollut miltei rinta rinnan konservatiivien ja labourin ehdokkaiden kanssa. Gallupit ovat heitelleet niin paljon, että kampanjaväki kinastelee kiihkeästi niiden uskottavuudesta.

Britanniassa on 650 vaalipiiriä, joista vain eniten ääniä saanut ehdokas pääsee parlamentin alahuoneeseen. Järjestelmä suosii pääpuolueita, mikä on estänyt Ukipin läpimurron Westminsteriin. Puolueella on vain kaksi kansanedustajaa, jotka se sai viime vuonna järjestetyissä täytevaaleissa, kun kaksi konservatiivien ehdokasta loikkasi Ukipin leiriin.

- En ole lainkaan varma, että Farage voittaa. Häntä vastustavaa kampanjointia on niin paljon liikkeellä, sanoo Ukipin kunnanvaltuutettu Trevor Shonk Ramsgatessa.

Vaaleista on tulossa tiukka kamppailu myös kansallisella tasolla. Pääministeri David Cameronin edustamat konservatiivit ja Ed Milibandin johtama työväenpuolue ovat kyselyissä hyvin tasaväkisiä.

Vaaleja pidetään historiallisina, sillä pääpuolueiden valta-asema on murenemassa. Kummankaan suuren puolueen ei odota saavan enemmistöä parlamenttiin, mikä vaikeuttaa hallituksen muodostamista.

Ukip syö ääniä sekä oikealta että vasemmalta. Labouria ahdistaa myös Skotlannin kansanpuolue SNP, joka on rynnimässä Skotlannissa murskavoittoon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.