Bush ja Obama ylistivät McCainin tehneen heistä parempia presidenttejä – tytär piikitteli Trumpia

Yhtä viime vuosikymmenien merkittävimmistä amerikkalaispoliitikoista, senaattori John McCainia muistettiin lauantaina Washingtonin National Cathedralissa tavalla joka hakee vertaistaan maan lähihistoriassa.

Muistotilaisuudessa oli paikalla Yhdysvaltain politiikan koko kerma: ex-presidentit Barack Obama, George W. Bush ja Bill Clinton, ex-ulkoministerit Hillary Clinton, Madeline Albright, John Kerry ja Henry Kissinger sekä ex-varapresidentit Al Gore ja Dick Cheney.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ei ollut paikalla, sillä McCain oli toivonut, ettei Trump osallistuisi muistotilaisuuteen. Aivosyöpään menehtynyt McCain suunnitteli muistotilaisuuden itse. Trumpin lähipiiriä edustivat tytär Ivanka ja vävy Jared Kushner.

Ensimmäisenä muistotilaisuudessa puhunut McCainin tytär Meghan piikitteli Trumpia, jonka välit McCainiin olivat hyiset aina tämän kuolemaan saakka.

– Olemme kokoontuneet tänne muistamaan amerikkalaista suurmiestä. Todellista suurmiestä: emme halvan retoriikan viljelijöitä, jotka eivät koskaan pääse lähellekään niitä uhrauksia, jotka hän nurkumatta teki, Meghan sivalsi

– John McCainin Yhdysvaltoja ei tarvitse tehdä uudestaan suureksi, koska Yhdysvallat on aina ollut suuri, hän jatkoi kyyneleet silmissään saaden hautajaisväeltä voimakkaat suosionosoitukset.

Trump itse oli muistotilaisuuden aikana golf-kentällään Virginiassa.

"John halusi meidän nousevan pikkumaisuuden yläpuolelle" 

Obama ja Bush totesivat kilvoittelun ja keskustelujen McCainin kanssa tehneen heistä parempia presidenttejä.

– Hän teki meistä parempia presidenttejä, samalla tavalla kuin hän teki senaatista paremman ja samalla tavalla kuin hän teki maastamme paremman, Obama ylisti. Obaman mukaan McCain oli patriootti ja taistelija, joka toi Yhdysvaltojen parhaat puolet esille.

Bush, joka voitti McCainin republikaanien tiukassa esivaalissa vuonna 2000, sanoi kaksikon verisen kilpailun muuttuneen myöhemmin ystävyydeksi, joka jatkui McCainin kuolemaan saakka.

– Näin hän teki myös minusta paremman. Bush sanoi.

Kummankin mukaan Yhdysvaltojen nykyisessä politiikassa olisi paljon opittavaa McCainilta.

– Julkinen keskustelumme saattaa näyttää pikkumaiselta ja ilkeältä: siinä viljellään mahtipontisuutta ja loukkauksia. Se on politiikkaa, joka teeskentelee rohkeutta ja kovuutta, mutta on itse asiassa peräisin pelosta. John halusi meidän nousevan tällaisen yläpuolelle, Obama sanoi.

McCain kuoli viikko sitten lauantaina. Vielä postuumissa viestissäänkin hän lähetti kiperiä terveisiä Trumpille.

– Me heikennämme suuruuttamme kun sekoitamme isänmaallisuuden ja heimojen väliset kamppailut, jotka ovat kylväneet mielipahaa, vihaa ja väkivaltaa maailman joka kolkassa, McCain sanoi viimeisessä kannanotossaan.

– Me heikennämme suuruuttamme, jos piiloudumme muurien taakse sen sijaan että repisimme niitä alas, McCain jatkoi.

McCain sanoi Yhdysvaltain olevan "ihanteiden kansakunta, ei veren ja maaperän kansakunta".