Carl Bildt Trumpille: Jätä golf väliin ja tule Ruotsiin katsomaan

Ruotsin entinen pääministeri Carl Bildt on ryhtynyt vastahyökkäykseen Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ruokkimaa Ruotsi-kuvaa vastaan.

Bildt valittaa kirjoituksessaan Washington Postissa, että Trump panettelee Ruotsia yrittäessään löytää syitä Yhdysvaltain sulkemiseksi. Bildt epäilee Trumpin tietämystä erittäin vähäiseksi.

– Kehottaisin häntä jättämään väliin yhden golfviikonlopun ja tulemaan Ruotsiin katsomaan, jollei siitä syntyisi suurta myllerrystä.

Trump ei Bildtin mukaan löytäisi paratiisia, sillä kaikilla mailla on omat ongelmansa. Sen sijaan Bildt lupaa Trumpin löytävän yhden aikamme eloisimmista ja innovatiivisimmista pienistä maista.

Trump on viime päivinä antanut ymmärtää, että Ruotsi on maa, jossa maahanmuutto aiheuttaa suuria ongelmia. Ruotsi-piikittely sai eilen jatkoa Trumpin puhuessa kannattajilleen konservatiivipoliitikkojen konferenssissa CPAC:ssä.

– Katsokaa, mitä Ruotsissa tapahtui. Rakastan Ruotsia. Hieno maa. Hieno kansa. Rakastan Ruotsia. Mutta ihmiset siellä ymmärtävät, että olen oikeassa, Trump sanoi täsmentämättä kuitenkaan, mitä Ruotsissa tapahtui.

 

Tuntematon ruotsalainen Foxin kommentaattorina

 

Ruotsi-keskusteluun on antanut oman panoksensa konservatiivinen yhdysvaltalainen Fox News -kanava. Ruotsissa hämmästellään kanavan ohjelman asiantuntijavalintaa, jossa Ruotsin suurkaupunkien ja lähiöiden rikostilannetta kommentoi muuan Nils Bildt. Fox esitteli hänet ruotsalaiseksi puolustuksen ja kansallisen turvallisuuden neuvonantajaksi, kertoi Dagens Nyheter -lehti.

Englanninkielisestä tittelistä Swedish Defense and National Security Advisor syntyy mielikuva, että miehellä olisi jonkinlainen virallinen asema Ruotsissa. Dagens Nyheterin mukaan kyseistä Bildtiä ei tunneta Ruotsin puolustusvoimissa tai ulkoministeriössä.

Ruotsissa tuntematon Bildt pääsi ääneen torstaina Bill O´Reillyn haastattelemana. Ruotsi kuvattiin ohjelmassa rikollisuuden piinaamaksi maaksi. Rikollisuus kytkettiin maahanmuuttoon.

Nils Bildt vakuuttaa sähköpostissaan Dagens Nyheterille ja Metro-lehdelle, että viralliselta kalskahtava titteli ei ole hänen oma valintansa eikä hän voinut päättää siitä.

– Titteliä käytti Fox Newsin toimittaja, Bildt kirjoitti.

Ruotsalaismies pyörittää Yhdysvalloissa useita turvallisuusalan yrityksiä. Hän muutti pois Ruotsista vuonna 1994 ja vaihtoi sukunimensä Bildtiksi vuonna 2003. 

Nimenvaihdoksen syystä ei ole kerrottu julkisuudessa, mutta nimi eittämättä tuo mieleen entisen pääministerin Carl Bildtin. Tämä on kansainvälisestikin tunnettu poliitikko, joka kommentoi asioita aktiivisesti julkisuudessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Muhammad Alin poika joutui kuulusteluun Yhdysvalloissa: "Mistä sait nimesi? Oletko muslimi?"

Trump tviittasi jälleen "valemedioista"

Trump lupasi kannattajilleen kaiken

Uusimmat

Ulkomaat

Malissa itsemurhaisku rauhanturvatukikohtaan – viisi virolaista, yksi ranskalainen ja kaksi malilaista loukkaantui

EU uhkaa Yhdysvaltoja 35 miljardin vastatulleilla, jos se asettaa tuontitulleja euroautoille

Ulkoministeri Haavisto Britannian uudesta pääministeristä: "Linjat ratkaisevat, en jakele tyylipisteitä"

Britannian johtoon astuu mies, joka tuhlasi pormestarina miljoonia veropuntia, hankki lapsen avioliiton ulkopuolella ja kokeili nuorena kokaiinia

Espanjan pääministeri hävisi ensimmäisen luottamusäänestyksen

Väistyvä May onnitteli seuraajaansa Johnsonia sosiaalisessa mediassa, Trump pysyi lyhytsanaisena – Iranin pääministeri yhtyi onnitteluihin keskellä vellovaa tankkerikiistaa

Venäjä-tutkintaa johtanut Robert Mueller astuu viimein Yhdysvaltain kongressin kuultavaksi – demokraatit toivovat saavansa lisänäyttöä Trumpin väitetyistä rikoksista

"Tiananmenin teurastaja" Li Peng on kuollut – mielenosoitusten väkivaltainen tukahduttaminen jäi ikuiseksi tahraksi ex-pääministerin harteille

Britanniassa alkaa Boriksen aika – Johnson vei odotetusti paikan puolueen ja maan johdossa

Britannia ryhtyy entistä päättäväisempiin toimiin Persianlahdella, ulkoministeri sanoo

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.