Chelsea Manningin käräyttänyt hakkeri kuoli vain 37-vuotiaana

Yhdysvaltalainen hakkeri Adrian Lamo on kuollut 37-vuotiaana. Lamon kuolemasta ovat kertoneet useat ulkomaalaiset mediat sekä Adrian Lamon isä Mario Lamo Facebookissa.

Perjantaina menehtyneen Adrian Lamon kuolinsyytä ei ole vielä kerrottu.

Adrian Lamo tunnetaan julkisuudessa parhaiten siitä, että hän ilmiantoi vuonna 2010 Bradley Manningin (nykyään Chelsea Manning) vuotaneen WikiLeaksille armeijan ja lähetystöjen dokumentteja.

Muun muassa Guardian-lehdelle Lamo kertoi toimineensa omantuntonsa mukaan. Hän kertoo pelänneensä asiakirjojen julkaisemisen voivan koitua jopa kuolemaksi niissä paljastetuille armeijan yhteistyötahoille sota-alueilla.

– Elämässä on tilanteita, jolloin edessä on valintoja, joista yksikään ei tunnu oikealta. Ne kaikki vahingoittavat ihmisiä, ja lopulta on valittava se vaihtoehto, joka mahdollisimman harva kärsii. Silti johonkin sattuu, ja tämän vuoksi ajattelen Manningia päivittäin, ilmiantonsa vuoksi maailman vihatuimmaksi hakkeriksi nimitetty Lamo kertoi lehden haastattelussa.

Lamo sai ensimmäisen kerran julkisuutta jo vuonna 2003, kun hän jäi kiinni murtauduttuaan muun muassa The New York Times -lehden ja Yahoon järjestelmiin. Koulunsa keskeyttänyt Lamo tunnettiin nimellä "Homeless Hacker" eli Koditon Hakkeri, koska hänen elämäntyyliinsä kuului muiden sohvilla nukkuminen, hylätyissä rakennuksissa eläminen ja matkustelu. Lamon kerrotaan myös olleen muun muassa psykiatrisessa hoidossa ja hänellä raportoitiin olleen ongelmia huumaavien aineiden kanssa.

Adrian Lamo toimi myöhemmin monessa ohjelmassa nettiin liittyvien rikosten asiantuntijana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.