Chilen kaivosmiehet luisuivat valokeilasta

Chileläisen San Josen kuparikaivoksessa sortui 5. elokuuta 2010 kaivoskuilu, ja 33 mainaria jäi loukkuun maan alle yli 600 metrin syvyyteen.

Seurannut pelastusoperaatio sai valtaisan mediahuomion. Kun miehet lopulta nostettiin yksitellen maanpinnalle 69 päivää myöhemmin, heistä oli tullut maailmanlaajuisia julkkiksia.

Nyt julkisuuden valokeila on sammunut, mutta kaivosmiehet ponnistelevat yhä traumojensa kanssa. Myöskään toivottuja parannuksia kaivosten turvallisuuteen ei ole saatu: lakialoite asiasta on jumiutunut valmisteluun.

Osa mainareista on joutunut palaamaan kaivoksiin. Osaa työnantajat eivät enää huoli töihin.

- Matkoja ja televisioesiintymisiä riitti vuodeksi. Sen jälkeen ilman työtä ja toimeentuloa meidän on täytynyt kohdata todellisuus, kertoi Pablo Rojas El Mercurio -lehdelle.

Kaivosmiehillä on yhä meneillään oikeusjuttu valtiota ja kaivosyhtiötä vastaan. Sen lisäksi miehet toivovat lisäansioita uudesta tuotelinjasta, joka kantaa heistä käytettyä nimeä "The Miracle 33". Tuotteisiin kuuluu muun muassa t-paitoja ja mukeja, joita aiotaan kaupata turisteille lentokentillä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.