Chilen sotilaskone katosi matkalla Etelämantereelle kyydissään 38 ihmistä

Chileläinen sotilaslentokone katosi hyvässä säässä, kertoi maan ilmavoimien edustaja tiistaina. Radioyhteys koneeseen katkesi maanantaina illalla paikallista aikaa noin tunti sen jälkeen kun kone oli lähtenyt matkaan Punta Arenasin kaupungista maan eteläosasta.

C-130 Hercules -mallinen kone ja sen kyydissä olleet 38 ihmistä olivat matkalla Drakensalmen yli Chilen tukikohtaan Etelämantereelle. Matkustamossa oli henkilökuntaa, joista suurin osa oli lähtenyt matkaan tehdäkseen perillä huoltotöitä.

Etelä-Amerikan ja Etelämantereen välistä lentoreittiä riepottelevat usein maailman huonoimmat sääolosuhteet. Ilmavoimien operaatioista vastaava Francisco Torres kertoi sääolosuhteiden kuitenkin olleen hyvät, mikä on myös syy siihen, että koko matka oli yleensä suunniteltu.

Sekä laivaston alukset että lentokoneet suorittivat tiistaina etsintöjä 60 mailin (vajaan sadan kilometrin) säteellä paikasta, jossa koneeseen oli viimeksi yhteys. Apuna on lentokoneita ja laivoja Argentiinasta ja Uruguaysta.

Ilmavoimien mukaan koneella oli riittävästi polttoainetta lentääkseen useiden tuntien ajan yhteyden katkeamisen jälkeen, mutta seitsemän tunnin jälkeen viranomaiset ilmoittivat koneen syöksyneen alas. Lentäjän arveltiin mahdollisesti tehneen hätälaskun mereen.

Presidentti valvoo pelastustöitä

Chilen presidentti Sebastian Pinera kertoi alun perin matkustavansa Punta Arenasiin, joka sijaitsee 3  000 kilometriä etelään pääkaupunki Santiagosta. Myöhemmin presidentin edustaja ilmoitti Pineran valvovan pelastustoimia Santiagosta. Hän kuitenkin perui matkansa Argentiinan pääkaupunkiin Buenos Airesiin, jossa maan uusi presidentti Alberto Fernandez astui virkaan tiistaina.

Kadonneiden joukossa oli pääosin ilmavoimien henkilökuntaa. Ilmavoimien edustajat ovat olleet yhteydessä koneessa olleiden omaisiin.

Lentokoneen katoaminen sattui Chilen ollessa keskellä pahinta poliittista kuohuntaansa vuosikymmeniin. Jo lähes kaksi kuukautta jatkuneet mielenosoitukset ovat johtaneet 26 ihmisen kuolemaan ja yli 12  000 ihmisen loukkaantumiseen. Mielenosoituksissa on vastustettu taloudellista eriarvoisuutta ja vaadittu muutoksia Chilen poliittiseen johtoon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Turkin maanjäristyksen uhriluku nousi yli 30:n, raunioista yritetään yhä pelastaa ihmisiä

Maastopalojen orvoksi jättämät eläinvauvat toipuvat Sydneyn villieläinsairaalassa – eläintarhan johtaja toivoo, että ihmisten auttamishalu näkyisi myös ympäristötekoina

Kiina keskeyttää villieläinten kaupan, kunnes koronavirusepidemia on ohi – villieläinten hämäräkaupassa on myyty eksoottisia eläimiä jättisalamantereista eläviin sudenpentuihin

Brasilian ennätyksellisissä sateissa kuollut ainakin 30 ihmistä

Puolustuksen puheenvuoro alkoi Trumpin virkarikosoikeudenkäynnissä: "Presidentti ei tehnyt yhtään mitään väärää"

Ulkoministeri Haavisto: Syyriassa järjestettävissä Isis-oikeudenkäynneissä olisi etunsa, asiassa kuitenkin paljon kysymysmerkkejä

Kiinan presidentti varoittaa koronaviruksen leviämisen kiihtyvän: Tilanne on vakava

Yle: Kurdijoukot valmiita tuomitsemaan al-Holin leirin naisia ilman kansainvälistä rikostuomioistuinta – aikovat käydä keskusteluja myös Suomen kanssa

Ranskan hallitus perääntyi eläkeiän nostoaikeistaan, mutta protestit jatkuivat silti – taustalla on kokemus epäoikeudenmukaisuudesta, mikä luo jakolinjoja ranskalaisten välille

Turkin maanjäristyksessä loukkaantui toistatuhatta ihmistä – kuolleita on yli 20, lisäksi useita ihmisiä on yhä kateissa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.