Comey sai potkut tylyllä kirjeellä – luuli uutista pilaksi

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin erokirje liittovaltion poliisin FBI:n pääjohtajalle James Comeylle on lyhyt ja tylyn viileä. Sitä paitsi Comey sai amerikkalaismedian mukaan tietää potkuistaan jo ennen kirjettä televisiouutisista. Pääjohtaja oli avustajiensa mukaan kommentoinut tietoa sanomalla, että kyseessä on "mainio pila".

Trumpin tiedottajan Sean Spicerin mukaan mediatiedot eivät pidä paikkaansa, vaan Comeylle kerrottiin potkuista jo aikaisemmin.

Kirjeensä alussa Trump perustelee potkuja oikeusministeri Jeff Sessionsin ja apulaisoikeusministeri Rod Rosensteinin suosituksiin.

– Olen hyväksynyt heidän suosituksensa, joiden perusteella teidät on erotettu virastanne. Ero astuu voimaan välittömästi, Trump kirjoittaa.

– Arvostan suuresti sitä, että olette kolme eri kertaa ilmoittanut, ettei toimiani tutkita. Tästä huolimatta olen päättänyt yhtyä oikeusministeriön arvioon, ettette pysty tehokkaasti johtamaan virastoa, presidentti jatkoi.

Trump korosti kirjeessään myös FBI:n merkitystä.

– On erittäin tärkeää, että FBI:n uusi johto palauttaa kansalaisten luottamuksen ja uskon lainvalvontaan tärkeässä tehtävässään, presidentti sanoo.

Kirjeen lopuksi Trump toivottaa Comeylle onnea tuleviin tehtäviin. Trump ei kuitenkaan esimerkiksi kiitä Comeyta maan hyväksi tehdystä työstä, kuten yleensä on tapana.

Comey johti FBI:tä vuodestaan 2013. Kenttäväen suosiossa olleen pääjohtajan kauden oli määrä kestää kymmenen vuotta.

 

Lähteet: CNN, BBC, AFP