Demokraattien kansallisen komitean ex-johtaja harkitsi laittavansa presidenttiehdokkaana olleen Clintonin vaihtoon

Yhdysvalloissa entinen demokraattien kansallisen komitean johtaja Donna Brazile harkitsi vakavasti vaihtavansa demokraattien vuoden 2016 presidenttiehdokkaaksi tuolloin varapresidenttinä toimineen Joe Bidenin. Asia ilmenee Brazilen ensi viikolla julkaistavasta kirjasta, josta katkelmia käsiinsä sai ennakkoon Washington Post.

Brazile harkitsi asiaa sen jälkeen, kun demokraattien ehdokkaana vaaleissa ollut Hillary Clinton viime vuonna kompuroi syyskuun 11. päivän terrori-iskujen muistotilaisuudesta New Yorkissa.

Brazile, 57, on pitkäaikainen demokraattien strategisti, joka toimi väliaikaisesti komitean johdossa viime vuoden presidentinvaalien avainkuukausien aikana.

Brazilen mukaan Clintonin korvaamisesta käytiin salaisia keskusteluja, joissa harkittiin Brazilen vaikutusvallan käyttämistä vaihtoprosessin alkuun saamiseksi. Clintonin ja varapresidenttiehdokkaana olleen senaattori Tim Kainen tilalle olisi vaihdettu Biden ja senaattori Cory Booker. Brazilen mukaan hän uskoi kaksikon vetoavan työväenluokkaan, minkä avulla demokraatit olisivat voineet voittaa nykyiseksi presidentiksi nousseen Donald Trumpin.

Brazile kritisoi Clintonin kampanjaa

Brazile ei kuitenkaan laittanut suunnitelmaa koskaan vireille.

–  Ajattelin Hillarya, ja kaikkia naisia, jotka olivat niin ylpeitä ja innoissaan hänestä. En voinut tehdä sitä heille, Brazile kirjoittaa kirjassa.

Hän kuitenkin kritisoi Clintonin kampanjaa, joka hänen mukaansa oli muun muassa heikosti johdettu. Lisäksi Brazilen mukaan kampanja esimerkiksi piti vähemmistöjen ääniä itsestään selvänä.

Lisäksi demokraattien kansallinen komitea sivuutettiin Brazilen mukaan kampanjan aikana, kun Clintonin kampanja kontrolloi puolueen rahoitusta ja strategiaa.

Brazile myös kirjoittaa yhteenotoista Clintonin väen kanssa, mukaan lukien kokouspuhelusta, jossa Brazile kertoi kampanjan Charlie Bakerille, Marlon Marshallille ja Dennis Chengille, että häntä kohdellaan kuin orjaa.

Clinton ei ole ottanut kantaa Brazilen väitteisiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.