Diplomaattilähde: YK:n turvallisuusneuvosto äänestää Syyrian kaasuiskujen tutkinnan jatkosta

YK:n turvallisuusneuvoston on määrä äänestää Syyrian kaasuiskujen kansainvälisen tutkinnan jatkosta, kertoo diplomaattilähde uutistoimisto AFP:lle. Neuvosto äänestää asiasta Suomen aikaa myöhään tänään.

Yhdysvaltojen laatimassa päätöslauselmaehdotuksessa ehdotetaan, että YK:n ja Kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW:n yhteinen paneeli saa jatkaa tutkintaa, jotta saataisiin selville, kuka Syyrian konfliktin aikana tehtyjen kaasuiskujen takana on. Paneelin toimeksianto on päättymässä tänään keskiyöllä.

Paneeliin kriittisesti suhtautunut Venäjä on antanut asiasta kilpailevan päätöslauselmaluonnoksen. Yhdysvallat vaati omasta päätöslauselmaluonnoksestaan äänestystä sen jälkeen, kun Yhdysvallat ja Venäjä eivät kaksi viikkoa kestäneistä neuvotteluista huolimatta päässeet yhteisymmärrykseen paneeliin liittyvissä erimielisyyksissään.

Diplomaattilähteiden mukaan myös Venäjän odotetaan vaativan äänestystä omasta ehdotelmastaan.

–  Yhdysvallat toivoo, että turvallisuusneuvosto pysyy yhtenäisenä, mitä tulee kemiallisten aseiden käyttöön siviilejä vastaan ja jatkaa tämän tärkeän ryhmän (paneelin) työtä, Yhdysvallat sanoo tiedotteessaan.

–  Jos näin ei tapahdu, se antaisi hyväksynnän julmuuksille ja samalla traagisesti pettäisi syyrialaiset, jotka ovat kärsineet näiden halveksittavien toimien (kemiallisten iskujen) takia.

 

Venäjä käytti veto-oikeuttaan viime kuussa

 

On epäselvää, aikooko Venäjä käyttää veto-oikeuttaan tulevassa neuvoston äänestyksessä. Tähän mennessä Venäjä on käyttänyt veto-oikeuttaan yhdeksän kertaa turvallisuusneuvoston äänestyksissä Syyriaan liittyen.

Viimeksi lokakuussa Venäjä käytti veto-oikeuttaan neuvoston äänestyksessä, jossa Yhdysvaltain päätöslauselmaluonnoksessa paneelille ehdotettiin vuoden jatkoa. Lisäksi Venäjä tyrmäsi tuolloin YK:n selonteon, jonka mukaan Syyrian presidentin Bashar al-Assadin hallinto oli Khan Sheikhunin huhtikuisen kaasuiskun takana. Sariini-iskussa 4. huhtikuuta kuoli YK:n mukaan yli 80 ihmistä.

Syyrian hallinto on kiistänyt syytökset.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.