Dramaattinen ääniraita paljastaa mekaanikon ja lennonjohdon keskustelun: "Oho, ei pidä katsoa enää bensamittaria"

Nettiin päätynyt ääniraita on tuonut esiin uusia tietoja Yhdysvaltoja kuohuttaneesta lentokonekaappauksesta. Ääniraita on kuunneltavissa muun muassa Independent-lehden verkkosivuilla.

Tapahtumat saivat alkunsa, kun lentoyhtiön 29-vuotias mekaanikko otti luvatta käyttöönsä tyhjän matkustajalentokoneen Seattle-Tacoman lentokentältä lauantaiaamuna Suomen aikaa.

Lue myös: Guardian: FBI tutkii Seattlen lentokonevarkautta
 

Sheriffin mukaan lentäjä oli itsetuhoinen, eikä tapauksen epäillä liittyvän terrorismiin. Ääniraidan perusteella hän ei kuitenkaan halunnut toiminnallaan vahingoittaa muita, vaikka se hyvin erikoiselta kuulostaakin.

– En halua pelleillä muiden (koneiden) kanssa, hän totesi, kun lennonjohto kehotti lentäjää pysymään kaukana muista ilmassa olevista lentokoneista.

– Monet ihmiset välittävät minusta, ja tämä tulee olemaan heille pettymys. Haluaisin pyytää anteeksi heiltä kaikilta. Olen vain rikkinäinen tyyppi, jolla on muutama ruuvi löysällä, ja tajusin sen vasta nyt, koneen lentäjä sanoi lennonjohdolle nauhoituksen mukaan.

 

Lennonjohto yritti ohjeistaa miestä laskeutumaan muun muassa läheiselle sotilaslentokentälle tai veteen, mutta mies jutusteli kevyesti takaisin.

– En ole vielä valmis tulemaan täältä alas. Ohhoh, pitää varmaan lakata katsomasta polttoaineen määrää, koska se on loppumassa nopeasti. Tästä tempusta varmaan saa elinkautisen? Kyllä tällaisen tekijän pitäisi sellainen saada, hän sanoi.

Tehtyään muutamia vaarallisia taitolentotemppuja lentokone syöksyi pieneen Ketron-saareen, jolla asuu 20 ihmistä. Turmapaikalla olleessa metsässä syttyi raju tulipalo syöksyn seurauksena.

Lentäjän henkilöllisyys on viranomaisten tiedossa, ja hänen taustojaan selvitetään. Miehen tiedetään toimineen mekaanikkona Horizon Air -lentoyhtiössä, jonka koneen hän sitten vei. Hänen uskotaan kuolleen maahansyöksyssä.

Törmäyspaikka syttyi tuleen

Varastettu lentokone oli malliltaan Bombardier Dash 8 Q400, jossa on 76 matkustajapaikkaa.

Ilman lennonjohdon lupaa tehdyn lähdön vuoksi paikalle hälytettiin F-15-suihkuhävittäjiä, jotka seurasivat konetta siltä varalta, että se pitäisi ampua alas.

– Hälytetyt koneet lensivät matkustajakoneen mukana ja olivat valmiina toimimaan meidän suojelemiseksemme. Haluan kiittää Washingtonin ja Oregonin ilmakansalliskaartia hälytykseen vastaamisesta. Heidän lentäjänsä on koulutettu juuri tällaisia hetkiä varten, ja he näyttivät tänään kykynsä, Washingtonin osavaltion kuvernööri Jay Inslee sanoi.

Hävittäjien läsnäolo sai liikkeelle huhuja siitä, että matkustajakone todella olisi ammuttu alas. Muutamat silminnäkijät sanoivat kuulleensa räjähdyksen ennen koneen syöksymistä maahan. Piirikunnan sheriffin mukaan räjähdykseksi luultu ääni kuitenkin syntyi siitä, kun hävittäjä rikkoi äänivallin.

Saarelta nousi savupilvi, koneen törmättyä maahan. Kuva: Lehtikuva
 

Guardian: FBI tutkii Seattlen lentokonevarkautta