EU hakee ratkaisua tulliriitaan "niin pian kuin mahdollista"

Euroopan unioni yrittää päästä ratkaisuun Yhdysvaltojen kanssa tulleista niin pian kuin mahdollista, sanoo komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen.

EU pyrkii siihen, että se jäisi kokonaan USA:n tullikorotusten ulkopuolelle. Yhdysvallat on nostamassa teräksen ja alumiinin tulleja merkittävästi ensi viikon torstain ja perjantain välisenä yönä.

EU-parlamentti on harvoin niin yksituumainen kuin keskiviikkona puidessaan orastavaa kauppasotaa. Yhdysvaltojen perustelu, jonka mukaan sen pitäisi nostaa tulleja oman kansallisen turvallisuutensa takia, ei saanut ymmärrystä.

Kauppakomissaari Cecilia Malmströmin mukaan EU odottaa, että se jätetään kokonaan tullikorotusten ulkopuolelle. Pitkän linjan liittolaisena EU ei aiheuta USA:lle minkäänlaista uhkaa, Malmström korosti.

EU ei halua hänen mukaansa lietsoa riitaa, mutta se on varautunut vastaamaan päätökseen ja viemään asian kumppanien kanssa WTO:n tuomioistuimeen.

Malmström puolustautuu myös arvostelulta, jonka mukaan Eurooppa kohtelisi Yhdysvaltoja epäreilusti tuontiautojen verottamisessa. Euroopalla on 10 prosentin tulli Yhdysvalloista tuleville henkilöautoille, kun Yhdysvalloilla vastaava tulli on 2,5 prosenttia.

Kauppakomissaari muistuttaa, että tullit ovat kokonaisuus, eikä niistä keskustella yksitellen. Hän myös huomauttaa, että USA perii esimerkiksi rekoilta selvästi korkeampaa, 25 prosentin tullia.

USA:n ja EU:n neuvottelut TTIP-vapaakauppasopimuksesta ovat käytännössä kariutuneet.

Kauaskantoisia seurauksia

Presidentti Donald Trumpin päätös haittaa EU:n mukaan transatlanttisia suhteita, mutta se koettelee myös globaaleja pelisääntöjä. Jo tätä ennen Trump on tehnyt pesäeroa Pariisin ilmastosopimukseen ja Iranin ydinsopimukseen.

Kataisen mukaan USA:n tullipäätös on hyvä muistutus siitä, miten globalisaatioon kannattaa vastata. Sääntöperustainen maailmankauppa ja reilut vapaakauppasopimukset ovat EU:n vastaus.