EU ja kuusi maata välttämässä terästullit

Yhdysvallat on antamassa EU:lle ja kuudelle maalle toistaiseksi poikkeuksen keskiyöllä voimaan tulevista teräs- ja alumiinitulleista, ilmoittaa Yhdysvaltojen kauppaedustaja Robert Lighthizer senaatissa. Lighthizerin mukaan presidentti Donald Trump on määrännyt tullien käyttöönottoon "tauon", sillä välin kun kauppakiistaan haetaan pysyvämpää ratkaisua.

Poikkeukset koskisivat EU:n lisäksi Argentiinaa, Australiaa, Brasiliaa, Kanadaa, Meksikoa ja Etelä-Koreaa.

Tulleja on perusteltu kansallisella turvallisuudella ja tarpeella suojella Yhdysvaltojen omaa teollisuutta. Teräkselle on luvassa 25 prosentin ja alumiinille 10 prosentin tulli. Trump on syyttänyt erityisesti Kiinaa polkumyynnistä.

EU:n kauppakomissaari Cecilia Malmström on neuvotellut Yhdysvaltojen edustajien kanssa tulleista tällä viikolla kahden päivän ajan Washingtonissa.

 

Sen sijaan kiinalaisille tuotteille Trump aikoo määrätä noin 50 miljardin dollarin tullit vastatoimena amerikkalaisen teknologian kopioinnille, ilmoittaa Valkoinen talo.

Uudet tullit kohdistetaan aloille, joilla Kiina on pyrkinyt hankkimaan epäreilua kilpailuetua, sanoi Valkoisen talon talousneuvonantaja Everett Eissenstatt.

Trumpin on määrä julkistaa toimet myöhemmin tänään.