EU riitauttaa Yhdysvaltain tullikorotukset WTO:ssa – korottaa myös amerikkalaistuotteiden tulleja

Euroopan unioni on vastannut voimakkaasti Yhdysvaltain päätökseen korottaa teräksen ja alumiinin tuontitulleja.

Kauppakomissaari Cecilia Malmströmin mukaan EU aikoo riitauttaa päätöksen Maailman kauppajärjestössä WTO:ssa, koska se on selvästi kansainvälisiä sääntöjä vastaan. EU aikoo myös suojata omaa markkinaansa ja korottaa tiettyjen amerikkalaistuotteiden tulleja.

EU on aiemmin kertonut, että listalla ovat muun muassa amerikkalaisviski, levikset ja Harley Davidsonin moottoripyörät.

Malmströmin mukaan Euroopan unioni teki kaikkensa, jotta tullikorotuksilta olisi vältytty.

Yhdysvallat nostaa teräksen tuontitullin EU:n osalta 25 prosenttiin ja alumiinin 10 prosenttiin. Korotukset astuvat voimaan huomenna perjantaina.
– Läpi keskusteluiden Yhdysvallat on yrittänyt käyttää kaupparajoitusten uhkaa vipuvartena, jotta se saisi myönnytyksiä EU:lta. Tämä ei ole se tapa, jolla me teemme bisnestä, eikä varsinkaan pitkäaikaisten kumppanien, ystävien ja liittolaisten kesken, Malmström sanoo.

"Kyse protektionismista"

Komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin mukaan kyse on protektionismista eli Yhdysvaltain halusta suojata omaa talouttaan.

– Olen huolestunut tästä päätöksestä. EU uskoo, että nämä yksipuoliset tullit eivät ole perusteltavissa ja haastavat Maailman kauppajärjestön säännöt, Juncker sanoi komission tiedotteessa.

EU ja Yhdysvallat kävivät viime viikkoina tiivistä keskustelua. EU-maat olivat valmiita keskustelemaan WTO:n sääntöjen uudistamisesta ja tiettyjen teollisuustuotteiden kaupan esteiden purkamisesta.

Euroopan unioni on pitkin matkaa korostanut, että ongelmassa on kyse teräksen ylituotannosta, jota Yhdysvallat on yrittänyt laittaa aisoihin. Maa on perustellut korotuksia kansallisella turvallisuudella, mutta siitä ei ole EU:n mukaan kyse.

Ulkomaankauppaministeri Anne-Mari Virolainen (kok.) muistuttaa, että tullikorotukset vahingoittavat niin eurooppalaisia kuin yhdysvaltalaisia yrityksiä.

– Kauppasodassa ei ole voittajia, vain häviäjiä. EU ei halua kärjistää tilannetta, mutta meidän tulee puolustaa taloudellisia intressejämme, ministeri tviittaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Virolainen: Tarkka lista rangaistustulleista vielä harkinnassa

Terästullit astuvat voimaan – sopua ei saatu aikaan

Macron varoitti kauppasodasta – Yhdysvallat torjui EU:n vaatimukset terästullipoikkeuksesta

Kauppakomissaari Malmström: EU:n tarjous ei vielä riitä Yhdysvalloille