EU "varautuu pahimpaan" kauppasuhteissa Yhdysvaltain kanssa

Kauppasodan kärjistyminen EU:n ja Yhdysvaltain välillä herätti EU-huippukokouksessa huolta, vaikka päähuomion veikin sisäinen eripura maahanmuuttopolitiikasta.

Huippukokousta johtavan Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin mukaan EU-johtajien on varauduttava "pahimpiin mahdollisiin skenaarioihin" transatlanttisissa suhteissa.

– Tusk varoitteli pysyvistä muutoksista. Kyllä minustakin meidän pitää pystyä varautumaan pidempiaikaiseen tilanteeseen, jossa monenkeskinen sääntöpohjainen kauppa ei ole Yhdysvaltain ykkösprioriteetti, sanoi pääministeri Juha Sipilä (kesk.) torstai-iltana Brysselissä.

Sipilän mukaan EU-johtajat antoivat kokouksessa vahvan tukensa sääntöpohjaiselle kaupalle, jota Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on omavaltaisilla tullipäätöksillään romuttanut.

EU on reagoinut Yhdysvaltain terästulleihin asettamalla omia kaupan esteitä ikonisille amerikkalaistuotteille kuten Leviksen farkuille ja Harley Davidsonin moottoripyörille.

Saksan liittokansleri Angela Merkel puolusti EU:n vastatoimia Brysselissä, mutta korosti, että EU:n on pyrittävä ehkäisemään vastatoimien kierrettä. Kauppaneuvottelut Yhdysvaltain kanssa ovat olleet jäissä Trumpin asettamien terästullien jälkeen.

EU on seurannut huolestuneena Trumpin uhkauksia uusista tullikorotuksista, jotka kohdistuisivat Euroopasta tuotaviin autoihin. EU:n kauppakomissaari Cecilia Malmström on korostanut, että EU ei neuvottele painostuksen alla ja autotulleista on sovittava osana laajempia kauppaneuvotteluja.

Malmströmin mielestä EU ja Yhdysvallat eivät vielä ole kauppasodassa, mutta siihen suuntaan ollaan menossa.

– Olemme erittäin huolestuneita siitä, mitä nyt on meneillään, hän sanoi huippukokouksen alla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Italia uhkaa vesittää EU-huippukokouksen päätökset – Ensimmäistä kertaa Brysselissä esiintyvä pääministeri käynnisti harvinaisen näytelmän

Makedonian EU-jäsenyysneuvottelut saattavat alkaa Suomen puheenjohtajakaudella

Merkel haki EU-huippukokouksesta poliittista pelastusta

Uusimmat

Ulkomaat

Prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin tuntevat ihmiset päästettiin ääneen pariskunnasta kertovassa kirjassa

Asiantuntijan mukaan Lukashenkon hallinto kaatuu aikanaan, mutta tuskin vielä

Opposition presidenttiehdokas Tihanovskaja ilmeisesti painostettiin lähtemään pois Valko-Venäjältä

Venäjä aikoo taltuttaa koronaviruksen Sputnik-rokotteella – Putinin tytär jo rokotettu, laajamittainen valmistus alkaa ensi kuussa

Maanantaina pidätetty hongkongilainen mediamoguli ja demokratia-aktivisti Jimmy Lai on vapautettu

Kiina yrittää tehdä Taiwanista uuden Hongkongin, varoitti Taiwanin ulkoministeri

Putin: Venäjä on saanut koronarokotteen valmiiksi –  maailmanlaajuisesti yli 20 miljoonaa ihmistä on saanut koronavirustartunnan

Valkoisen talon ulkopuolella ammuttu aseistautunutta ihmistä, Trump kiidätettiin hetkellisesti pois tiedotustilaisuudestaan

Valko-Venäjän opposition presidenttiehdokas on Liettuassa –  yksi ihminen on kuollut protesteissa, vahvistaa poliisi

Poliisi on ampunut mielenosoittajia kumiluodeilla ja kyynelkaasulla Valko-Venäjällä – mielenosoitukset jatkuvat toista iltaa vaalien jälkeen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.