EU "varautuu pahimpaan" kauppasuhteissa Yhdysvaltain kanssa

Kauppasodan kärjistyminen EU:n ja Yhdysvaltain välillä herätti EU-huippukokouksessa huolta, vaikka päähuomion veikin sisäinen eripura maahanmuuttopolitiikasta.

Huippukokousta johtavan Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin mukaan EU-johtajien on varauduttava "pahimpiin mahdollisiin skenaarioihin" transatlanttisissa suhteissa.

– Tusk varoitteli pysyvistä muutoksista. Kyllä minustakin meidän pitää pystyä varautumaan pidempiaikaiseen tilanteeseen, jossa monenkeskinen sääntöpohjainen kauppa ei ole Yhdysvaltain ykkösprioriteetti, sanoi pääministeri Juha Sipilä (kesk.) torstai-iltana Brysselissä.

Sipilän mukaan EU-johtajat antoivat kokouksessa vahvan tukensa sääntöpohjaiselle kaupalle, jota Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on omavaltaisilla tullipäätöksillään romuttanut.

EU on reagoinut Yhdysvaltain terästulleihin asettamalla omia kaupan esteitä ikonisille amerikkalaistuotteille kuten Leviksen farkuille ja Harley Davidsonin moottoripyörille.

Saksan liittokansleri Angela Merkel puolusti EU:n vastatoimia Brysselissä, mutta korosti, että EU:n on pyrittävä ehkäisemään vastatoimien kierrettä. Kauppaneuvottelut Yhdysvaltain kanssa ovat olleet jäissä Trumpin asettamien terästullien jälkeen.

EU on seurannut huolestuneena Trumpin uhkauksia uusista tullikorotuksista, jotka kohdistuisivat Euroopasta tuotaviin autoihin. EU:n kauppakomissaari Cecilia Malmström on korostanut, että EU ei neuvottele painostuksen alla ja autotulleista on sovittava osana laajempia kauppaneuvotteluja.

Malmströmin mielestä EU ja Yhdysvallat eivät vielä ole kauppasodassa, mutta siihen suuntaan ollaan menossa.

– Olemme erittäin huolestuneita siitä, mitä nyt on meneillään, hän sanoi huippukokouksen alla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Italia uhkaa vesittää EU-huippukokouksen päätökset – Ensimmäistä kertaa Brysselissä esiintyvä pääministeri käynnisti harvinaisen näytelmän

Makedonian EU-jäsenyysneuvottelut saattavat alkaa Suomen puheenjohtajakaudella

Merkel haki EU-huippukokouksesta poliittista pelastusta