EU:n Tusk: Lyhyt lykkäys mahdollinen, jos Britannian parlamentti hyväksyy erosopimuksen –  Sipilän mukaan Suomi kannattaa brexit-lisäaikaa, jos sille on tarkoitus

Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin mukaan lyhyt lykkäys Britannian EU-eroon on mahdollinen, jos Britannian parlamentin alahuone hyväksyy erosopimuksen. Tuskin mukaan lykkäyksen tarkka pituus jää vielä avoimeksi.

Pääministeri Theresa Mayn kirjeessään ehdottama lykkäys kesäkuun loppuun herättää sekä oikeudellisia ja poliittisia kysymyksiä. Niistä EU-johtajat keskustelevat huomenna, Tusk sanoi.

Tusk ei pidä välttämättömänä järjestää ensi viikolla uutta EU-huippukokousta, jos brittiparlamentti hyväksyy sopimuksen. Tuskin mukaan EU-johtajat voivat päättää jatkoajasta myös "kirjallisesti".

–  Vaikka toivo lopullisesta menestyksestä voi vaikuttaa hauraalta, jopa epätodelliselta, emme voi lopettaa myönteisen ratkaisun etsimistä viimeiseen asti, Tusk kuvaili tilannetta.

Hän kuitenkin muistutti, ettei jo kertaalleen neuvoteltua erosopimusta enää avata.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoo STT:lle, että Suomi on valmis pidentämään Britannian brexit-määräaikaa sopimuksettoman eron välttämiseksi. Suomella on ollut brexit-prosessin alusta lähtien tavoitteena Britannian hallitun eron varmistaminen, hän toteaa.

Pidennyspyyntöä arvioitaessa Suomi ottaa vielä Eurooppa-neuvostossa huomioon Britannian suunnitelman siitä, mihin tarkoitukseen se määräajan käyttää. Sipilän mukaan lisäaikaa ei voi käyttää erosopimuksen avaamiseen.

Ranskan kanta kielteinen Britannian pyyntöön

Ranska suhtautuu eri lähteiden mukaan kielteisesti Britannian pyyntöön EU-eron lykkäämisestä. Ulkoministeri Jean-Yves Le Drian sanoi AFP:n mukaan parlamentille, ettei lykkäystä tule ellei pääministeri Theresa May voi esitellä uskottavaa strategiaa huomenna alkavalle EU:n huippukokoukselle.

Le Point -lehden mukaan presidentti Emmanuel Macron aikoo ilmoittaa huippukokoukselle, ettei Ranska suostu minkäänlaiseen brexitin lykkäämiseen.

May pyysi lykkäystä

Mayn aikomuksena on tuoda erosopimus vielä uudelleen parlamentin käsittelyyn ensi viikolla.

EU:n komission mukaan Britannian EU-eron lykkääminen kesäkuun loppuun sisältää "vakavia oikeudellisia ja poliittisia riskejä". Arvio käy ilmi sisäisestä muistiosta, joka on laadittu ennen huomenna alkavaa EU:n huippukokousta, kertoo AFP.

Komission mukaan EU-johtajien tulisi mieluummin valita 23. toukokuuta eli EU-parlamentin vaaleihin päättyvä lyhyempi lykkäys.Toinen vaihtoehto taas olisi selvästi pidempi lykkäys ainakin tämän vuoden loppuun saakka, komissio suosittaa.

May sanoo, ettei aio pyytää pidempää lykkäystä, joka edellyttäisi EU-vaalien järjestämistä myös Britanniassa.

EU-komission brexit-tiedottaja Daniel Ferrie tviittasi Junckerin varoittaneen aiemmin tänään puhelimessa Maytä vaikeuksista, jos hän pyytää brexitin lykkäämistä yli EU-parlamentin vaalien.

Britannia haluaa välttää tilanteen, jossa Britannia jäisi EU:hun ilman vaaleissa valittuja europarlamentaarikkoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.