Egyptissä vallankaappaus käynnissä

Egyptissä armeija on syrjäyttänyt presidentti Mohamed Mursin. Kairossa Tahririn aukiolla ammutaan ilotulitteita ja ihmiset juhlivat ilmoituksen jälkeen.

Armeija kertoi ilmoittaneensa iltapäivällä Mursille, ettei tämä enää ole presidentti. Egyptin pääministeri Hisham Kandil on määrätty vangittavaksi, ja armeijan komentaja Abdel Fattah al-Sisi on kumonnut Egyptin perustuslain. Väliaikaiseksi valtionpäämieheksi on nimitetty perustuslakituomioistuimen johtaja. Uutistoimisto Reutersin lähteiden mukaan hän vannoo virkavalansa huomenna.

Armeija, oppositio ja uskonnolliset johtajat ovat sopineet Egyptin tulevaisuudennäkymistä Mursin jälkeen. Suunnitelman mukaan ensin valtaan astuu lyhyt väliaikaishallinto, jota seuraavat pikaiset presidentin- ja parlamenttivaalit.

Syrjäytys on suututtanut Kairon lähiöön kokoontuneet Mursin kannattajat. Mursin Facebook-sivuilla on julkaistu kommentti, jossa Mursi tuomitsee armeijan toimet sotilasvallankaappauksena. Tiedossa ei kuitenkaan ole, onko kommentti Mursin itsensä vai hänen avustajansa kirjoittama.