Englannissa ja Skotlannissa asunut Leena-Mari Laukkanen pettyi Britannian äänestystulokseen

Isossa-Britanniassa yhteensä 7 vuotta asunut kuopiolaislähtöinen Leena-Mari Laukkanen on yllättynyt ja surullinen Britannian EU-jäsenyyden päättymistä puoltavasta kansanäänestystuloksesta.

– Odotin että luvut menisivät tiukoille, mutta EU:ssa olisi pysytty, vähän kuin Skotlannin itsenäisyysäänestyksessä kävi.

Laukkanen lähti vuonna 2007 Skotlannin Glasgow’hun opiskelemaan taloustieteiden kandiksi, vietti siellä neljä vuotta ja palasi sitten Suomen kautta Lontooseen muutamaksi vuodeksi jatkamaan opintojaan.

– Olen aina liikkunut hyvin kansainvälisessä ystäväpiirissä, jossa on paljon brittejä ja paljon muualta tulleita, enkä ole ikinä kokenut kansainvälisyyden olleen mikään ongelma.

Laukkanen kertoo, että suomalaisena on ollut helppoa olla Britanniassa, eikä kukaan ole tehnyt hänen ulkomaalaisuudestaan numeroa. Brittien suhtautuminen muualta tulleisiin ihmisiin saattaa kuitenkin olla muuttumassa.

– Kun juttelee kavereiden kanssa tai seuraa sosiaalista mediaa, tuntuu, että asenteet voivat olla kääntymässä negatiivisemmiksi. Toisaalta esimerkiksi Lontoo on niin kansainvälinen paikka, etteivät ihmiset siellä välitä, mistä joku on kotoisin.

Laukkanen uskoo, että skotlantilaiset haluavat pysyä EU:ssa, ja olettaa heidän äänestävän asiasta uudestaan.

– Skotlantilaiset ovat hyvin EU-myönteisiä, voi olla että he haluavat nyt vielä harkita omaa tilannettaan.

Glasgow’ssa asuessaan Laukkanen kertoo kokeneensa, etteivät kaikki skotlantilaiset muutenkaan ole kovin myötämielisiä sitä kohtaan, mitä Lontoossa päätetään.

London and Beyond -blogia kirjoittava, nykyään miehensä työn takia Saksan Düsseldorfissa asuva Laukkanen kertoo, että hänellä ja hänen puolisollaan on ollut aikomuksena palata vielä Britanniaan.

– En usko, että muutto tulisi brexitin takia olemaan mikään ylitsepääsemätön este, vaikka enemmän paperisotaa se varmaan vaatisi. Tilanne on vielä niin tuore, että seuraamme kaikkia käänteitä ja pohdimme tulevaisuutta tarkkaan.

Laukkanen uskoo, että Englanti tarvitsee tulevaisuudessakin työvoimaa EU:sta. Vaikka brexit-äänestystulos harmittaa Laukkasta, hän voisi hyvän tilaisuuden tullen muuttaa sinne takaisin.

– Tämä herättää tosi ristiriitaisia tunteita, mutta toisaalta Sveitsi ja Norjakaan eivät ole EU:n jäseniä, hän toteaa.

Orpo: Brexit heikentää EU:n talousnäkymiä, muttei dramaattisesti

Presidentti Niinistö: Britannian päätös järkyttää unionin peruskiveä