Entisen kaksoisagentin murhayritys voi hyydyttää Britannian ja Venäjän välit entistä enemmän pakkasen puolelle

Venäjän sotilastiedustelun entisen tiedustelu-upseerin Sergei Skripalin murhayritys voi kiristää Britannian ja Venäjän jo entisestään viileitä välejä. Britannialla on huomattavasti kireämmät välit Venäjään kuin esimerkiksi Ranskalla ja Saksalla.

Britannian ulkoministeri Boris Johnson nosti parlamentille pitämässään puheessa esille entisen venäläisagentin Aleksandr Litvinenkon tapauksen, josta Britannia syytti Venäjää. BBC:n mukaan Johnson sanoi Skripalin tapauksen muistuttavan Litvinenkosta, joka kuoli Lontoossa vuonna 2006 juotuaan myrkytettyä teetä.

Entisen venäläisagentin ruumiinavauksessa löytyi radioaktiivista poloniumia. Tapaus heikensi vakavasti Britannian ja Venäjän suhteita.

Financial Timesin mukaan Johnson kertoi parlamentille, että Britannia vastaa "jämäkästi", jos Venäjän todetaan liittyvän Skripalin tapaukseen. Mahdollisia toimenpiteitä voisivat olla esimerkiksi joidenkin venäläisten diplomaattien karkottaminen, kuten Litvinenkon tapauksen jälkeen tehtiin. Britannia voisi myös asettaa pakotteita venäläisille sekä venäläisille yrityksille.

Johnson väläytti tiistaina jopa mahdollisuutta, että maa jättäisi väliin ensi kesän jalkapallon MM-kisat Venäjällä, jos Venäjän osoitetaan olleen Skripalien myrkyttämisen takana.

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova puolestaan syytti niin brittipoliitikkoja kuin mediaa venäläisvastaisuuden levittämisestä.

– Tätä tapausta käytettiin mediassa välittömästi Venäjää vastustavan kampanjan aloittamiseen. On vaikeaa nähdä tässä mitään muuta kuin provokaatiota, jolla tähdätään maiden suhteiden vahingoittamiseen, Zaharova sanoi keskiviikkona.

 

Useat asiat hiertävät välejä

 

Valtioiden väliset suhteet ovat olleet viileät jo kauan, mutta eriäviä näkemyksiä riittää myös tänä päivänä. Britannia on esimerkiksi vastustanut Venäjän sotilaallista tukea Syyrian presidentti Bashar al-Assadin hallinnolle. Britannia on myös puoltanut voimakkaasti Venäjän vastaisia pakotteita, jotka määrättiin Venäjälle Itä-Ukrainan separatistien tukemisesta ja maan liitettyä Ukrainalle kuuluneen Krimin alueeseensa.

Britannia on myös esittänyt useaan otteeseen huolensa Venäjän mahdollisesta sekaantumisesta länsivaltojen vaaleihin.

Valtiot lupailivat parantaa suhteitaan, kun Johnson vieraili Venäjällä joulukuussa ja tapasi Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin. Ulkoministerin virallinen vierailu Venäjälle oli ensimmäinen viiteen vuoteen. Vierailu sujui kuitenkin jokseenkin jäätävissä tunnelmissa.

Lavrov sanoi jo ennen tapaamista, etteivät maiden erittäin huteralla tolalla olevat suhteet ole mikään salaisuus.

Johnson puolestaan varoitti, että Britannia on valmis ja kykenevä tekemään kostoksi kyberiskuja, jos Venäjän hakkerit jatkavat muun muassa länsimaiden vaalien häirintää.

 

Skripal pelkäsi hyökkäystä

 

Britannian poliisin mukaan Skripal ja hänen tyttärensä yritettiin murhata hermomyrkyllä ja tapausta tutkitaan murhayrityksenä. Skripal ja hänen tyttärensä löydettiin tiedottomina Maltings-ostoskeskuksen penkiltä Etelä-Englannin Salisburyssa sunnuntaina.

Skripalin sukulaiset ovat kertoneet BBC:lle, että Skripal oli sanonut heille uskovansa Venäjän tiedustelupalvelun hyökkäävän hänen kimppuunsa hetkenä minä hyvänsä.

Skripal tuomittiin Venäjällä 13 vuodeksi vankilaan vakoilusta Britannian hyväksi vuonna 2006. Turvallisuuspalvelu FSB:n mukaan Skripal oli paljastanut Euroopassa olevia venäläisagentteja Britannian tiedustelulle ja saanut korvaukseksi 100 000 dollaria.

Myrkytetyn ex-kaksoisagentin kerrotaan huutaneen ravintolassa täyttä kurkkua